BADEMCİK, KURTULUNMASI GEREKEN BİR YÜK MÜ?

BADEMCİK ENFEKSİYONU NEDİR?
Bademcikler ağız içinde yerleşen top gibi 2 adet lenfoid organdır, iltihabına tonsillit denir. Tonsillit; farenjit tablosuna veya genel bir üst solunum yolu enfeksiyonu tablosuna eşlik ediyor da olabilir. Evde pasif sigara dumanı, beslenme yetersizlikleri, aşıların eksikliği, bazı anatomik özellikler, down sendromu gibi sendromlar, gastroesöfageal reflü, yuvaya, kreşe gitme, anne sütü ile beslenme eksikliği, nörolojik ve immunolojik başta olmak üzere hastalıklarda sıklığı artar.

Aerobik, anaerobik bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler bademcik enfeksiyonuna yol açabilir. Çocuklarda yüzde 80-85, erişkinlerde ise yüzde 20-25 oranında virüslere bağlı oluşur. Bazen virütik enfeksiyon sekonder bakteriyel enfeksiyona yol açabilir ve virütik başlayan enfeksiyon bakteriyel olarak devam edebilir. Bakteriyel olanlarda etken çok büyük olasılıkla “Grup-A beta hemolitik streptokok”dur (AGBHS). Kronikleşen, çok sık tekrarlayan ve sık sık antibiyotik alan hastalarda , beta dışındaki bakterilerin görülme sıklığı artar. Önemli olan bu akut enfeksiyonun virütik mi, bakteriyel mi olduğunun ayırımının yapılmasıdır. Böylece gereksiz yere antibiyotik kullanımından kurtulunmuş olur.

SIK BADEMCİK İLTİHABI GEÇİREN ÇOCUKLARDA AMELİYAT ŞART MIDIR?
Bademcikler boğazı çepeçevre saran koruyucu lenfatik halkanın parçaları olup mikroplara karşı savunmada görevli organlardır, ancak 3-4 yaşından sonra bu görevi boğazdaki diğer küçük lenfoid organlar devraldığı için önemleri çok azalmaktadır. Bademcikler hastalıkları nedeniyle vücuda verdiği zarar, sağladığı yararı aştığı durumlarda alınmalıdır.

HANGİ DURUMLARDA BADEMCİKLER ALINIR?
Kesin endikasyonlar:
1. Solunum yolunu tıkayan bademcik büyümesi (Uykuda soluk tutma atakları ve/veya büyüme gelişme geriliği ile birlikte ise).
2. Tekrarlayan bademcik kanaması (Tekrarlayan bademcik iltihabına veya büyümesine bağlı ise).
3. Kanser şüphesi.

Relatif endikasyonlar:
1. Tekrarlayan bademcik iltihabı atakları (Üç yıl boyunca yılda üçten fazla atak, 2 yıl boyunca yılda 5 atak, 1 yılda en az yedi atak.)
2. Kronik tonsillit (3-6 aydan fazla antibiyotik tedavisine rağmen sebat eden belirtiler)
3. Tekrarlayan bademcik çevresi apsesi (ikiden fazla atak).
4. Boyunda kronik tonsillite bağlı (Sebat eden lenf düğümü iltihabı, tıkayıcı bademcikler, yutma güçlüğü, sürekli horlama, zorunlu ağız solunumu, ses bozukluğu).
 

 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE