BOŞANMA KARARI ÇOCUĞA NASIL AÇIKLANMALI?

Sorumluluk sahibi yetişkinler olarak boşanma sürecinde çocuklarımızın ihtiyaçlarına, aramızdaki güven bağının korunmasına özen göstermek gerekir. Uzamış veya ayrılık kararı almakta zorlanılmış süreçlerin çocukları olumsuz etkilediği kesindir. Pedagog Güzide Soyak boşanma kararının çocuklara en doğru biçimde nasıl açıklanması gerektiği konusunda bizleri aydınlatıyor.

Boşanma kararını açıklarken ebeveynler birlikte hareket etmelidir. Sakin ve kontrollü davranılmalı; içinde bulunulan durum ve bundan sonraki yaşam şekli açıklayıcı cümlelerle anlatılmalıdır. Çocukların konuşma sırasındaki soruları ya da itirazları bu süreçle ilgili bilgileri ve hissettikleri konusunda bilgi verecektir.

SÜRECİN UYUMLU ATLATILMASI İÇİN ÖNERİLER
• Ayrılık kararınızı çocukların yaş dönemlerine uygun cümlelerle açıklayın.
• Anne ve baba olarak sorumluluklarınızın değişmediğini her zaman onu seveceğinizi hissettirin.
• Görüşme düzeninizin nasıl olacağına hep birlikte karar verin. Çocukların bu süreçteki taleplerini hassasiyetle karşılayın.
• Çocuklar bazen evden ayrılan ebeveyn için kaygı duyarlar. Nerede yaşadığı, ne hissettiği ile ilgili soruları olabilir. Bunları dikkatle dinleyip tatmin edici cevaplar vermeye çalışın.
• Anne ve baba olarak kendi aralarınızdaki sorunları çocukların önünde konuşmamaya özen gösterin.
• Okul, sağlık sorunları vb. gibi konularda her iki ebeveyn olarak işbirliği yapın.
• Çocuklar boşanma sırasında terk eden veya ihmal eden ebeveyni de özlerler. Mutsuzluk, içe kapanma, reddetme yoğun yaşanan duygulardır. Çocukların anne ya da babayla olan ilişkisini asla kesmeyin. Çünkü anne ve babalar birbirlerinin yerini tutamaz.
• Babası tarafından ihmal edilen bir erkek çocuk kendisini şekillendirmeye yardımcı olacak modelini de kaybetmiş olur. Bir erkek veya gelecekte baba olmak ile ilgili bilgisi yeterince beslenemeyecek olabilir. Davranışlarını kontrol etmek, sorumluluklarını yerine getirmek konusunda isteksiz davranabilir. Karşı cinsle ilişki kurmak, sürdürmek ve sorunları çözmekte zorlanabilir. Zorlandıkları durumlarda mücadele etmekten kaçabilirler. Rol model olabilecek yakın aile bireyleri ile ilişkisini güçlendirmek olumlu etkileyebilir.
• Kız çocuklar için ise diğer cinsiyetle ilişki oluşturmakta güçlükler yaşadıkları gözlemlenir.
• Annelerin stresle baş edebilme becerileri boşanma sonrasında yaşanacak güçlüklerin çocuklara yansımasını azaltır.

 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE