AMNİYOSENTEZ Mİ, CVS Mİ?..

“Bebek ne kadar küçükse, aile gebeliğin sonlandırılması kararını daha rahat verebiliyor. Bu nedenle, erken dönemde tanı konulması çok önem taşıyor. CVS, gebeliğin 11-14. haftalarında yapılabiliyor ve sonuç 24 saat içinde alınabiliyor, amniosentez ise 16-20. haftalarda yapılabiliyor ve sonuç en erken 3 hafta sonra alınabiliyor. Erken tanı açısından CVS çok daha avantajlı.
 
NE KADAR ERKEN, O KADAR İYİ

Amniyosentez ile en erken 19. haftada tanı konulan gebeliğin sonlandırılması, hem tıbbi açıdan büyük bir işlem ve hem de ailenin özelini çevre ile paylaşmasını gerektiren bir durum. Anne adayı, bu gebelik haftasında artık bebeğinin hareketlerini hisseder, karnı büyür ve bebeği ile iletişim kurmaya başlar. Bu zamandan sonra gebeliğin sonlandırılması doğum kadar büyük bir olaydır. Oysa,11. haftada tanı konulursa, gebelik sonlandırılması bir kürtaj şeklinde olacaktır.
 
DÜŞÜK RİSKİ YÜZDE 1
Her iki testte de yüzde 1 düşük riski olduğuna göre, insanlar daha erken tanı imkanı veren CVS'den yararlanmalıdırlar. Bu yöntem, tekniğin zor olması ve alanda uzman hekim sayısının az olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmıyor, CVS testinin uzman olmayan hekimlere yaptırılmaması, gebelerin bu konuda bilinçli olması gerekir.
 
RİSKLER ANLATILMALI, KARARI AİLE VERMELİ

CVS veya Amniyosentez yapılacak kişilerin belirlenmesinde kullanılan sınır değerler tarama testlerine göre belirleniyor. Özellikle tarama testlerinin yüzde 100 tanı testi olmadığı ailelere tam olarak anlatılamadığı için gereksiz yere açılan davalar gün geçtikçe artmaktadır. Halbuki tek tanı testinin CVS veya Amniyosentez olduğu ailelere ısrarla vurgulanmalı ve karar ailelere bırakılmalıdır.

Türkiye'de yılda 1.5 milyon doğum oluyor, yılda 3 bin kromozom bozukluğu hastalığı olan “Down Sendrom”lu bebek dünyaya geliyor. Her gebe kadın Down Sendromu hastası bebek sahibi olma riski taşır. Tüm dünyada görüşleri kabul gören bir dernek olan ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologyst), 2007 yılında yayımladığı bir yönergeyle, tüm gebe kadınlara “Down Sendromu” için tanısal test yaptırılması önerisinde bulundu.
 
Gebelik döneminde “tarama” ve “tanısal”testler yapılıyor, Down Sendromu teşhisi için kesin sonuç sadece tanısal testler ile elde edilebiliyor.
 
Tanısal testler, bebeğin anne karnında içinde bulunduğu sıvıdan su alınması anlamına gelen “Amniyosentez” ya da bebeğin eşi olarak tanımlanan plasentadan örnek alınması “Koryon Villus Biopsisi CVS” şeklinde oluyor.

Doğum sonrasında sürprizle karşılaşmak istemeyen ve hekimden bu konuda kesin cevap almak isteyen tüm gebeler bu yöntemlerden birini yaptırmak zorundadır. Bunun dışındaki testlerle ya da detaylı ultrasonla farkedilmeme riski her zaman vardır.

TARAMA TESTLERİ, KESİN TANI VERMEZ
Tarama testleri ile tanı testlerinin birbiri ile karıştırılmaması gerekir. Tanı testleri dışındaki diğer testler kesin sonuç vermeyecektir. Tanı testlerindeki yüzde 1 düşük ihtimali göz önüne alındığında, hekimler genellikle, tarama testleri sonrasında çıkan riske göre tanı testi yapılmasını önermekteler.”
 
 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE