YENİDOĞAN BEBEKLERLE FAZLA TEMASTAN KAÇININ!

Yenidoğan bebekler hastalıklara karşı savunmasız oldukları için korunmaları büyük önem taşıyor. Bebeğin sağlığı açısından aşırı koruma telaşına girmeden, bazı konulara dikkat etmek yerinde olur.

Yenidoğan bebekler, özellikle cilt enfeksiyonları açısından risk altındadır. Bebekler doğduklarında “vernix kazeoza” denen ciltlerinde koruyucu bir tabaka ile doğarlar. Bu koruyucu tabaka bebekleri hem ısı kaybından hem de enfeksiyonlardan korur, ayrıca cildini nemlendirir. Bu nedenle bebekleri hemen yıkamayız, doğumdan 3-4 gün sonra yıkanmalarını öneririz.

Hastaneden eve götürüldükten sonra da bebekle çok fazla temasa geçilmemesi gerekir. Yenidoğan bebek, her türlü enfeksiyona açıktır. Bu nedenle bebeğe çok dokunulmasını, öpülmesini istemiyoruz. Enfeksiyonlu bir kişiden bebeğe enfeksiyon bulaşması kaçınılmazdır. Anne-baba dışındaki kişilerin bebeği biraz uzaktan sevmelerini, bebekle fazla temas edilmemesini istiyoruz. Ayrıca bebeğin bulunduğu evde başka odada bile sigara içilmemelidir.


HER GÜN YIKAMAK İYİ GELİR!
Bebeğin ne çok sıcak ne de çok soğuğa maruz kalmaması gerekir. Öte yandan, günümüzde bebekleri aşırı koruma eğilimi çok yaygın. Örneğin; bebekler refleks olarak sık sık hapşırırlar, bu durum aileyi üşütmüş olabileceği konusunda tedirgin eder ve bebek kat kat giydirilir. Aşırı giydirilmek de bebeği huzursuz eder, terletir, isilik oluşumunu kolaylaştırır. Oysa, çok sıcaklarda tek kat giysi yeterlidir. Oda sıcaklığı bebek giyinik iken, 22-23 derece civarında olmalıdır. Oda çok sıcak ise klima kullanılabilir, ancak bebek direkt klima havasına maruz kalmamalıdır.

Bebeğin sıcak havalarda her gün yıkanmasını da öneriyoruz. Bebeğin cildi zarar görmesin diye her gün sabun ve şampuan kullanmak yerine bir gün sadece suyla, diğer gün sabunla yıkanabilir. Alt temizliğini de dikkatli yapmak gerekir. Bebeklerin altını temizlerken ıslak mendilleri birtakım alerjen maddeler içerdiği için önermiyoruz. Ilık suya batırılmış pamuk ile temizlenmesini tercih ediyoruz; kız bebeklerde ise özellikle temizliğin önden arkaya doğru yapılmasını öneriyoruz.

BEBEKLER İÇİN ÖNERİLER
- Alt temizliği ıslak mendil yerine ıslatılmış pamukla yapılmalı.
- Bebek odasının ısısı 22-23 derce civarında olmalı.
- Evde sigara içilmemeli.
- Enfeksiyon riski açısından bebekler çok sık öpülmemeli.
- Bebeğin çamaşırları sabun tozu ile yıkanmalı.
- Bebeğin rahatlaması açısından sıcak havalarda her gün yıkamalı, ancak her gün şampuan ve sabun kullanılmamalı. Onun yerine bir gün sadece su, bir gün de şampuan kullanılmalı.
- Bebekler güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saati dışındaki zamanlarda 15 dakikalık sürelerle cam arkasından gelen güneşe değil, direkt güneşe çıkarılmalı.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE