DÜNYAYI KURTARACAK 6 MADDEYİ SİZ DE UYGULAYIN!

Dünyanın en güzel kıyılarından Hawaii’de neredeyse plastik ve naylon atığı yüzünde çöplüğe dönmeyen kıyı kalmadı. Doğanın bizim çöplerimizi temizlemesi için yüzyıllar gerekiyor. Doğaya yardım etmeliyiz. Ancak artık sadece kıyıları temizlemek yeterli olmuyor. Dünya denizlerini kurtarmak için “Dalgaların Mesajı “ adıyla bir kampanya başlatıldı. Organik ped Natracare’in kurucusu Susie Hewson’ın da öncüleri arasında olduğu ve desteklediği bu kampanya denizdeki plastik kirlenmesine dikkat çekmeye çalışıyor. Hewson, Türkiye temsilcisi Doğaevi yönetim kurulu başkanı Vedat Zora ile bu kampanyayı önümüzdeki yıl Türkiye’ye de taşımaya hazırlanıyor. 

Susie Hewson ve Vedat Zora, şu an için plastiği hayatımızdan tamamen çıkarmanın mümkün olmadığını, ancak oldukça azaltabileceğimizi belirtiyor ve ekliyorlar; “Dalgaların Mesajı platformunun denizleri plastik ve naylon kirliliğinden koruyabilmek için birazcık gayretle denizlerimizi kurtarabileceğimiz önerilerini lütfen siz de uygulayın. İçbölgelerde yaşayarak ‘Benim deniz kıyısı ile bağlantım yok’ diyenler bu sorumluluktan kaçmamalı. Çünkü rüzgar ve su birikintileri plastik atıklarını her yere taşıyor. Nehirler ve denizler dünyanın ekolojik dengesi için çok önemli. Sularımız kirlenirse ve hayvanlar ölürse, zamanında almadığımız basit önlemler yüzünden durumumuz hiç de iç açıcı olmaz ve sorumlularından biri de siz olursunuz!”

BU ÖNERİLERİ LÜTFEN UYGULAYIN

- Marketlerden alışveriş yaparken poşetinizi yanınızda götürün: Böylece hem taze meyve ve sebzeniz sentetik ile tanışmamış olur hem de sizin sadece 10 dakika kullanacağınız oysa doğanın yüzyıllarca onu eritmeye çalışacağı bir poşetten kurtulabilirsiniz. Kabaca bir hesapla markete günde 1 kez gittiğinizi ve 2 poşetle çıktığınızı düşünürsek, sadece dikkatli market alışverişiniz ile ayda 60, yılda 720 poşetten dünyayı kurtarmış olursunuz. Denizler hayvanların en tehlikeli düşmanları. Yiyecek sanıp ağızlarına aldıklarında boğuluyorlar. Kanatlarına dolandığında hareket edemiyorlar. Naylon poşet ve parçalanmış plastik parçaları yeni doğmuş hayvanların en büyük düşmanları.

- İçeceklerinizde cam şişe tercih edin: Pet şişeler denizlerin en büyük düşmanlarından. Balık tutmaya gittiğinizde bile balık yerine bol bol onlardan yakalayabilirsiniz. Bu şişeler yüzerek dünyayı dolaşıyor, kıyıya vurduklarında hayvanların yaşam alanlarını oldukça kısıtlıyorlar. Tabİi bir de denizdeki ziftler, bakteriler derken yüzlerce yıl doğada kaldıkları için hayvanlara hastalık da bulaştırabiliyorlar.

- Sebze ve meyve, et ve balığınızı paketlenmiş almayın: Yiyeceklerinizi görerek, dokunarak alın, polystyrene (straforlar) çabuk küçük parçalara bölünebildikleri ancak doğada uzun süre kaldıkları için hayvanlar için büyük risktir.

- Çocuklarınıza plastik oyuncaklar almayın: Psikologlar çocukken öğrendiğimiz davranışların gelecekteki tavrımızı belirlediğini ortaya koyuyor. Fast food menülerinden çıkanlar da dahil olmak üzere çocuklar plastik oyuncaklardan 5 dakika içinde sıkılıyorlar. Sizinle oynamak için oyuncağı bir araç olarak kullanıyorlar. Bu oyuncakların hayvanları öldürebildiğini çocuklarınız biliyor mu? Eğer bilselerdi eminiz onlarla oynamazlardı. Plastik oyuncakları seviyorsanız o zaman üzerindeki geridönüşüm oranına dikkat etmelisiniz. Elinde birçok seçenek olan tüketici en güçlü silahlara sahiptir. Siz almazsanız geridönüşümsüz oyuncaklar imal edilmeyecek hem çevremiz hem de hayvanlar kurtulacaktır. 

- Hem kendiniz hem çocuğunuz için geridönüşümlü organik ped’ler kullanın: İçinde sentetik ve naylon bulunan hijyenik pedler doğada 100 yıl kaybolmuyorlar. Kanalizasyon yolu ile denizlere kadar ulaşıp, kıyılarda hastalık saçıyorlar. Bu sebeple geridönüşümlü pedler kullanılması, hem hayvan hem de insan sağlığı açısından çok önemli.

- Naylon poşet içerisinde satılan ürünleri almayın: Bu ürünleri açıp, poşetini atmamız sadece birkaç saniye sürüyor. Ya da içerisindeki ürünü kullanıp bitince çöpe atıyorsunuz. Bu tarz poşetler tabii ki hatıra olarak da saklanmıyor. Bazen rüzgar bazen yağmur şehri süpürüyor, akarsulara, nehirlere, denizlere, okyanuslara karışıyor. Şehrin süpürülen çöpünün yüzde  90’ı plastik ve naylon çöpler. Naylon poşet içerisinde satılan ürünleri almazsanız, firmaların da başka çözümler aramaktan başka çareleri kalmaz.


DOĞAYI ÖLDÜRÜYOR!
- 2006 BM çevresel raporuna göre denizlerin her mil karesinin yüzeyinde ya da yüzeye yakın bölgesinde 46 bin plastik çöp atığı yüzüyor.
- Her yıl Midway Atoll (Northern Hawaiian Island Chain)’da 500 bin civciv doğuyor ve bunun 200 bini açlık ve susuzluktan öldü. 2 yıl yapılan araştırmalarda civcivlerin midelerinde plastik ve naylon parçaları bulundu.
- Greenpeace’in araştırmasına göre en az 267 tür kuş naylona dolandığı ve yuttuğu için acı çekiyor, hastalanıyor. Bu türlerden 1 milyon kuş ise denizde yediği plastik ve naylon atıkları sebebi ile boğularak ölüyor. 
- Dünyada bir yılda 1.2 trilyon naylon poşet kullanılıyor. Bunun 1 milyonu atılıyor. Bir poşeti ortalama 12 dakika kullanıyoruz.
- Rüzgar yolu ile denize ulaşan atıkların yüzde 47’si naylon içerir. Her yıl 100 bin kuş, deniz kaplumbağası, balina, yunus gibi denizde ölen hayvanların vücudu ayrışarak toprağa karıştıktan sonra açığa çıkan naylon ya da plastik maddeler başka hayvanların canını almak üzere yola çıkıyor.
- Avusturalya’da 6 metrelik kocaman bir balina yediği bir plastik madde yüzünden kendini taşlara vura vura öldürdü. Ne kadar acı çektiğini siz düşünün.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE