SABAH BULANTILARINDAN ŞİKAYETÇİYSENİZ...

Sabah bulantıları (tüm bulantılar) nadiren, gelişmekte olan bebeğe zarar verecek düzeyde bir beslenme yetersizliğine yol açar. Bu taktirde hastanede tedavi bile önerilebilir. Anne adaylarının bazıları ikinci üç aya kadar bu sorunu yaşamaz; ya da küçük bir bölümü, özellikle de ikiz bebek bekleyen gebeler, neredeyse dokuz ay boyunca yaşar. Aslında sabah bulantıları tıpkı diğer gebelik belirtilerinde olduğu gibi hormonlarınızın görevlerini yaptığının bir göstergesidir. Bulantı ve kusmalar, normal hamileliğin bir parçası sayılır ve sizi çok rahatsız ediyor olmaları durumunda bile, herhangi bir kaygı duymanıza gerek yoktur.

BULANTILARIN NEDENLERİ
Bulantıların kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, kan dolaşımınızdaki hormonların -özellikle de progesteronun- düzeylerinin artmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Uzmanlar, bazı kadınların hamilelik bulantılarından etkilenmesine karşın, bazılarının etkilenmemesinin nedenini henüz aydınlatamadılar. Aynı kadında bile, bulantıların şiddeti, bir hamilelikten öbürüne değişiklik gösterebilir.

Kan dolaşımınızdaki bu apansız hormon akımı, midenizin iç zarını tahriş ederek, hissetmekte olduğunuz baş dönmesini ve bulantıyı arttırabilir. Ayrıca, kan şeker düzeyinizi de etkileyerek, kendinizi ya çok aç hissetmenize ya da midenizin bulanmasına yol açar.

Öte yandan, şiddetli bulantı ve kusma durumunda, (özellikle de ilk 3 ayı geçen durmlarda) bunun psikolojik nedenleri olup olmadığını da doktorunuzla birlikte tartışmanızda yarar vardır. Stres, zorlu yaşam koşulları, hamileliğe adaptasyon sorunları, doğum korkusu, aile içinde yaşadığınız duygusal sorunlar; bulantı ve kusmalarınızı bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyecek durumlara vardırabilir ve bir hamilelik depresyonunun sinyallerini veriyor olabilir. Bu taktirde psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

SİZİN İÇİN UYGUN OLAN YÖNTEMİ SEÇİN
Herkes farklıdır. Bu gerçekten yola çıkarak her anne adayının fizyolojisi farklılıklar gösterir. Damak zevki ve bulantı nedenleri farklı olduğu için farklı çözüm yolları gerekir. Aşağıdaki önerilerden size uygun olanları denemenizde fayda var.
- Sabah bulantılarını artırdığı bilinen sigara dumanından kaçının.
- Protein ve karbonhidrat açısından zengin bir beslenme diyeti uygulayın.
- Kusma yoluyla sıvı kaybedersiniz. Bu nedenle bol miktarda sıvı almalısınız. Midenizin rahatsız olduğu dönemlerde katı besinlere oranla sıvı besinleri daha rahat alabiliyorsanız, beslenmenizi bu yolla sağlayın. El altında milk-shake, meyve ya da sebze suları, çorba gibi sıvı besinleri bulundurmaya çalışın. Sürekli sıvı besinle beslenmenin midenizi bulandıracağını düşünüyorsanız, o zaman bol su içeren katı besinleri tercih edebilirsiniz (turunçgiller, kavun gibi). Aynı öğünde hem sıvı hem katı gıda ile beslenmek sindirim sisteminizi yorabilir. Eğer siz de benzer bir sorunla karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, sıvı besinleri öğün araları almaya çalışın.
- Bulantı ve kusmalar yüzünden alamadığınız ya da kaybettiğiniz vitaminlerin eksikliğini gidermek için vitamin desteği almalısınız. Ancak vitaminleri gün içinde tek bir kerede ve kusmalar nedeniyle tekrar çıkarma olasılığınızın en düşük olduğu zamanda -örneğin geceleri yatmadan önce- içmeniz daha uygun. Bazı durumlarda bulantı yakınmalarını azalttığı için hekiminiz size günde 50 mg. kadar B6 vitamini önerilebilir. Hekiminiz önermediği sürece sabah bulantı ve kusmalarınız için asla herhangi bir ilaç almayın.
- Midenizi bulandıracak görüntü, koku ve tatlardan uzak durun. Kendinizi fazla zorlamayın, örneğin soğan ya da sos hazırlamak uğruna midenizi altüst etmeyin. Ya da hastalarınıza yol açacak, midenizi bozacak yiyecekleri yemekten kaçının.
- Ağırlık vereceğiniz yiyeceklerin seçiminde bırakın gözleriniz, burnunuz ve diliniz size yol göstersin. Canınız tatlı yemek istiyorsa yalnızca tatlı yiyecekleri tercih edin. Akşam yemeğinde protein ya da A vitamini gereksiniminizi tavuk eti ya da karalahana yerine şeftali ya da meyveli keklerden sağlayabilirsiniz.
- Acıkmayı beklemeden, sık sık yemek yiyin. Çünkü mideniz boş kaldığında, mide içinde üretilen asit mide iç çeperini uyararak bulantıya yol açabilir. Uzun öğün araları kan şekerinin düşmesine neden olabilir; bu nedenle bir gün içerisinde 3 ana öğün yerine daha hafif 6 öğünü tercih edin. Yanınızda daima kraker, kuruyemiş gibi besleyici gıdalar bulundurmalısınız.
- Bulantı nöbetlerinde önce yemek yemeye çalışın. Bu olası bir bulantıyı önleyebilir ya da şiddetini azaltabilir.
- Gece midenizin boş kalmasını ya da kan şekerinizin düşmesini engellemek için uyumadan önce protein ve karbonhidrattan zengin bir atıştırma (bir bardak süt veya bir dilim kepekli ekmek) iyi olur.
- Sabahları yataktan kalkmadan 20 dakika önce biraz kraker, galeta ya da bir avuç kuru üzüm yiyin. Bu tür gıdaları yatağınızın başucunda bulundurun, böylece gecenin bir yarısı açlıkla uyandığınızda yatağınızdan kalmak zorunda kalmazsınız.
- Uyku ve dinlenme için zaman ayırın. Çünkü gerek bedensel gerekse duygusal yorgunluk bulantıyı arttırabilir.
- Özellikle sabahları yavaş hareket edin. Hızlı hareket etmek bulantıya yol açabilir. Yataktan hemen fırlayarak işlerinize koyulmak yerine krakerlerinizi yiyerek 20 dakika kadar yatakta zaman geçirin.
- Diş fırçalamak ya da diş macunu da bulantı nedeni olabilir. Fırçalamak bulantı yapıyorsa, diş sıvısı ile dişlerinizi temizleyebilir ya da tadı güzel bir macun seçebilirsiniz. Gerek yemeklerden gerekse kustuktan sonra midenizi bulandırmayacak bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalamayı ya da ağzınızı çalkalamayı ihmal etmeyin. Böylece hem ağzınızın içi ferah kalacak, hem bulantılarınızın azalmasını sağlayacak hem de diş sağlığınızın korunmasına yardımcı olacaksınız.
- Stresten olabildiğince uzak durun. Sabah bulantıları, evde ya da işte yoğun stres altında kalan anne adaylarında daha sık görülüyor.

 

BUNLARDAN UZAK DURUN
- Yağlı ve yoğun şekerli besinler:
Çoğunlukla sorun yaratan besinler, aşırı katı ve sıvı yağ kullanılmış, kızarmış ya da ağdalı şekerli besinlerdir. Bunları yemekten kaçının ve olanak varsa, canınızın çekmemesi için, ailenizin öbür üyelerine de bu tür yiyecekler hazırlamayın.
- Kötü koku ve yiyecekler: İçinizde tiksinti uyandırıcı yiyeceklerden ve kokulardan uzak durun.
- Dar giysiler: Dar ve hareketlerinizi kısıtlayan giysiler sindirim sisteminizi de olumsuz etkiler. Midenizin bulanması ya da kusmanız midenizi sıkan bir pantolon yüzünden olabilir.
- Hızlı/ani hareket etmek: Ani ve hızlı hareketler mide bulantılarını tetikler.
- Sigara ve alkol: Sigara dumanından ve alkolden sakının.
- Stres: Gereksiz tartışmalardan, sıkıcı ortamlardan kaçının. Unutmayın stres baştan sonra en çok mideyi etkiler.
- Gereksiz ilaç kullanımı: Sabah bulantı ve kusmalarınız için ilaç kullanımı, ancak bu durumun ciddi boyutlara vardığı, sizin ve bebeğinizin beslenmesinin ciddi biçimde etkilenmeye başladığı durumlarda söz konusu olabilir. Doktorunuz önermedikçe hiçbir ilaç kullanmayın.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE