KUTLAMA SONRASI FELCİNE DİKKAT!

KOMAYA GİRMEYİN!
- Alkol koması nedir? Hangi durumlarda yaşanır?
Alkol genel olarak beyin işlevlerini baskılayan bir maddedir. Kanda belli bir düzeyi aştığında çift görme, yürümede dengesizlik, davranış sorunları gibi bir takım bulgular ortaya çıkar. Yasal olarak zehirlenme düzeyi 80-100 mg/dl alkol kan düzeyidir. Kandaki miktarı bunun yaklaşık 2 katına çıktığında ise bilincin kapanması yani derin uyku olarak tanımlayabileceğimiz koma durumuna kadar gidebilir, düzeyler daha da yükseldiğinde bu durum ölüme kadar gidebilir. Alkol koması direkt olarak alınan alkol miktarı ile ilgilidir. Kişinin düzenli alkol kullanım öyküsü varsa tolerans gelişimi nedeni ile bulgular daha geç ortaya çıkabilirken, alkole alışık olmayan kişilerde özellikle hızlı alkol tüketimi ile daha düşük dozlarda bulgular ortaya çıkabilir. 

- Yeni yılda fazla alkol kullanımından sonra alkolün karaciğere verdiği hasarı onarmak için neler yapıp, neler yapmamak gerekir?
Karaciğer genellikle bir kez fazla miktarda alkol alımı ile baş edebilir. Karaciğer hasarı daha çok sürekli ve fazla miktarda alkol alan kişilerde ortaya çıkar. Vücuda zehir etkisi yapan tıp dilinde toksik dediğimiz maddelerin oluşturduğu hasarları gidermenin en uygun yolu o maddeden uzak kalmaktır. Karaciğer hasarı varsa alkolden kaçınmak, karaciğere diğer hasar verebilecek maddelerden uzak durmak, doktora danışmadan ilaç kullanmamak, düzenli ve dengeli beslenme, aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durmak önerilebilir. Özellikle reçetesiz kullanılan ağrı kesiciler gibi ilaçların ve yine çok sık kullanıldığını gözlemlediğimiz bitkisel veya doğal ilaçların da karaciğer üzerinde ciddi etkileri olabilir ve danışılmadan kullanılmamalıdır. Eğer karaciğer fonksiyonlarında bozulma varsa, mutlaka doktor takibi gerekir.

BAŞ AĞRISI VE HALSİZLİĞİN ÇARESİ NE?
- “Akşamdan kalma” halinde en çok baş ağrısı ve halsizlik yaşanır. Bu durumda ilaç almak doğru mudur? İlaç almadan bir tedavi mümkün müdür?

İlaç almanın bu gibi durumlarda pek faydası olmaz. Eğer kişi alkol almayı planlıyorsa, mümkün olduğunca ertesi gün dinlenebileceği akşamları tercih etmelidir. İstirahat, bol sıvı almak, alkol kan şekerini düşüreceğinden kalorisi yüksek dengeli besinler tüketmek, rahatlatıcı bitki çayları baş ağrısı ve halsizlik yakınmalarını giderebilir. Şiddetli baş ağrısı için mide yakınması yoksa ağrı kesici alınabilir.

İÇMEK İÇİN ERTESİ GÜNÜ DİNLENEBİLECEĞİNİZ BİR GÜN SEÇİN
- Uykusuz ve yorucu bir gece geçirmek metabolizmaya ne gibi zararlar verir? Üstesinden gelme yolları neler olabilir?
Uykusuz ve yorucu bir gecenin en önemli etkisi sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Ertesi gün konsantrasyonda azalma, dikkatsizlik, sinirlilik, fazla hareketlilik, hatırlamada güçlük gibi etkiler yaşanabilir. Eğer beraberinde yüksek miktarda alkol tüketimi varsa yine sinir sistemi üzerindeki etkilerinden dolayı bu saydıklarımıza ek olarak dengesizlik ve motor koordinasyon bozuklukları, yemek borusu ve midede tahriş, karaciğerde şeker yerine kullanılacağından karaciğerde geri dönüşümlü değişiklikler, şeker düşüklüğü, tansiyonda düşme ve çarpıntı gibi etkiler olur. En iyisi kendimizi harap edecek kadar yorgun ve uykusuz kalmamaktır. Ama bazen buna engel olamayız. Böyle bir gece geçirmeyi planlıyorsak en iyisi ertesi gün dinlenebileceğimiz geceleri tercih etmektir. Ertesi gün istirahat ve vücudumuzu ve beynimizi dinlendirecek uğraşlarla meşgul olmak, vücudu yormayacak hafif, dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi bu olumsuzlukları ortadan kaldıracaktır.

- Kutlama sonrası felci nedir? Nasıl tedavi edilir?
Kutlama sonrası felci kol sinirlerinden birisi olan radiyal sinirin sıkışması sonucu bilek ve parmakların kaldırılamaması ve elin düşmesidir. Genellikle alkol ya da madde kullanımı sonrası kolu gövdesinin altında kalacak şekilde uykuya dalan kişilerde görülür. Kişi alkolün etkisi ile normal uyku döngüsü sırasında pozisyona bağlı olarak ortaya çıkan elde uyuşma gibi yakınmalara verdiği pozisyonu değiştirme gibi yanıtlar veremez. Genellikle birkaç saat içinde kendi kendine geçer ama daha uzun sürmesi de mümkündür. Uzun sürdüğü durumlarda hastaneye başvurmak uygun olacaktır. Doktorunuzun değerlendirmesine göre ilaç tedavisi uygulanabilir, nadiren cerrahi müdahale gerekebilir.

BOL SIVI VE ILIK BİR DUŞ
- Fazla alkol alındığında uykuya çabuk geçebilmek ve huzurlu bir gece geçirmek için yatmadan önce yapılması gerekenler neler olabilir?

Alkol sağlıklı uyku döngüsü üzerinde son derece olumsuz etkileri olan bir maddedir. Bir iki kadeh içki uykuya dalmayı kolaylaştırabilir ama derin uykuda ve uykunun evrelerinde sorunlara yol açar. Rüya uykusu evresini kısaltır, rahatsız edici rüyalara neden olabilir ve farenks kaslarını gevşettiği için horlama ve uyku-apnesine yol açabilir. Fazla alındığında olumsuz etkileri artar.

En uygunu alkol miktarını sınırlayabilmektir. Ama alkol aşırı alındıysa kandaki miktarı düşene kadar etkileri devam edecektir. Bol sıvı almak kandaki alkol oranını düşürür. Uykuya dalmadan önce ayılmaya çalışmak, bol sıvı almak, rahatlatıcı bitki çayları, ılık duş daha rahat bir uykuya yardımcı olabilir.

 


 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE