VAJİNİSMUS’UN TEDAVİSİ VAR MI?

- Öncelikle yanlış tedavi vajinismus vakalarında çok karşılaşılan bir durum. Bunun nedeni nedir? Yanlış tedavi hastayı nasıl etkiliyor?
Cinsel işlev bozukluklarında yanlış uygulamalara tanıklığımız gün geçtikçe artıyor. Özellikle vajinismusta yanlış ve etik olmayan tedavi uygulamaları çok sık. Ülkemizde cinsel sorun cinsel birleşmeye engelse; artık sadece bireyin ya da çiftin sorunu olarak kalamıyor, büyük ailenin hatta toplumun sorunu oluyor. “Herkesin yaptığını bu gelin niye yapamaz ki, öyle hastalık  mı olurmuş, bir ayıbı, günahı mı var acaba?” deniyor. Kadının bekaretinin sorgulanmasından tutun da töre cinayetlerine kadar gidebilen süreçler yaşanıyor. Acil çözüm gerekiyor ama nereden yardım alınacak? Komşuya da sorulmaz ki! Cinsel tedaviler kuşkusuz, çok iyi bir rant kapısı. Bir konuda bilgi ne kadar az, çaresizlik ne kadar çoksa yanlışa yönelme o kadar kolay oluyor. Maalesef, medya ve internet de bu anlamda bilgi kirliliğini barındırmakta. Zaman zaman etik de olmayan yanlış tedavi uygulamalarıyla danışanlar parasal açıdan zarara uğruyor, zaman kaybediyor, daha da önemlisi travmatize oluyor ve tedavi motivasyonlarını kaybediyorlar. Zaman içinde çözüm arayışları cevapsız kaldıkça cinsel  ve ruhsal sorunlar pekişebiliyor, tabloya başka cinsel işlev bozuklukları da eklenebiliyor, yanlış tedavi uygulamalarıyla zaman kaybedenler bize başvurduklarında hemen her zaman vajinismus dışında depresyon tanısı da alıyorlar, eklenmiş olan evlilik sorunları da tedaviyi zorlaştırıyor.

VAJİNİSMUSUN TEK TEDAVİ YOLU: CİNSEL TERAPİ
- Vajinismusun tedavisi nedir? Örneğin sadece psikoterapi mi, yoksa hem psikoterapi hem ilaç mı?.. Yani başarısı ispatlanmış tedavi yolu hangisidir?
Vajinismusun bugün için bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavi yolu var; o da cinsel terapi. Hastaların talep ettiği gibi “ilacı, iğnesi” yok! Vajinismus, cinsel tedaviye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu. Uygun cinsel terapiyle yüzde yüze yakın düzelme oranlarından bahsedebiliriz. Vajinismus tedavisi, genellikle 2-3 ayda, 6-8 tedavi oturumunda sonlanır. 1-2 görüşme ve danışmanlıkla düzelen hafif olgular olduğu gibi uzun süreli tedaviye gerektiren zor vakalar da olabilir. Cinsel terapi, çoğunlukla çift görüşmesi şeklinde sürdürülür. Öncelikle kapsamlı bir cinsel yaşam öyküsü alınır, çiftin zorlukları değerlendirilir, kaygıları araştırılır, tedavi motivasyonları arttırılır. Aslında ilk seanslar da yapılagelen gecikmiş bir cinsel eğitimdir. Öncelikle çiftin cinsel sağlıkla ilgili bilgilendirilmesi, yanlış inanışların düzeltilmesi, cinsel organlar ve cinsel fizyolojiyle ilgili doğruların aktarılması hedeflenir. Sonrasında egzersizlerle kademeli olarak kasılmanın ve girişle ilgili korkuların üzerine gidilir. Tedavi alan olgularda düzelme sonrası yineleme beklenmez.

- Tedavi sırasında grup çalışmaları da yapılıyor mu? Bu gruplara eşlerin katılması gerekiyor mu? Eşin katılımı hastayı nasıl etkiliyor?
Vajinismusta grup terapisi de uygulanabilir. Ülkemizde doğru eğitim almış, etik ilkeler doğrultusunda çalışan cinsel terapist sayısının azlığı gözönüne alındığında, grup terapisi az zamanda çok sayıda hastaya hizmet sunulabilmesi ve maliyetin düşmesi açısından iyi bir seçenek gibi görünebilir. Ancak çift terapisine üstünlüğü tartışmalıdır. Grup paylaşımı önemlidir. Ancak eşin tedaviye katılmaması, bir anlamda ayrı tutulması tedaviyi olumsuz etkileyebilir.

ERKEK, DURUMU REDDEDİLME OLARAK ALGILIYOR!
- Vajinismus sadece kadının sorunu mudur? Erkek de uzun süre partnerinin bu durumundan dolayı ayrıca bir destek ya da tedavi almalı mı?

Cinsel işlev bozukluğunu çiftin sorunu olarak ele almak ve partneri de buna ikna ederek tedaviye aktif katılımlını sağlamak kuşkusuz çok önemlidir. Erkekler vajinismusu bir hastalık olarak kabullenmedikleri, belki de doğru bilgiye ulaşamadıkları için durumu istenmeme ve reddedilme olarak algılayıp, kırgınlık ya da öfke duyabilirler. Bazen durumun kendi yetersizlikleriyle ilgili olabileceğini düşünüp, kaygıyla sertleşme bozuklukları geliştirebilirler. Yine erkeklerde de zaman içinde cinsel isteksizlik ve sertleşme güçlükleri görülebilir. Hem kadın hem de erkekte ikincil olarak gelişebilecek ruhsal sorunlarla tanı ve tedavinin zorlaşabileceği de akılda tutulması gereken bir noktadır.

- Partner değişimi vajinismusta ne kadar etkilidir? Yoksa vajinismusun partnerle ilgisi yok mu?
Klasik bilgi vajinismusu olan kadının her erkekle vajinismus sorunu yaşayacağı yönündedir. Vajinismusun partnerle ilgisi yoktur. Ancak unutulmamalı ki birleşememenin nedeni her zaman vajinismus değildir. Bazen tanı yanlışları olabilir, eş reddi vardır, aslında mevcut partner istenmemektedir. Birleşme gerçekleşmez, başka bir partnerle birleşme sağlanır. Bazen ilk gece korkuları yanlışlıkla vajinismus olarak değerlendirilebilir. İlk gece korkusunda da başka bir partnerin uygun yaklaşımıyla birleşme sağlanabilir.

- Daha önce vajinismus tedavisi için zaman, umut, para ve emek harcamış kişilere buradan ne söylemek istersiniz?
Doğru bilgiye ulaşmaya çalışmak önemli. Cinsel terapi merkezlerinin sayısı az. Maalesef devlet hastaneleri içinde sadece Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Cinsel İşlev Bozukluğu Polikliniği var, sayılı üniversite kliniğinde bu hizmet sunulabiliyor. Takdir edilebilir ki, uzun süre sonraya randevu veriliyor. Hal böyle olunca en medyatik olana başvuru en kolay gibi gözüküyor. Araştırarak bu konuda eğitim almış, deneyim sahibi psikiyatristlere ve cinsel terapi merkezlerine başvurulması uygundur. Kuşkusuz ki cinsel terapiler iyi birer rant kapısıdır. İnternet de maalesef önlenemez bilgi kirliliği nedeniyle sorun oluşturabilmektedir. Hastaların doğru bilgiye ulaşabilmesi açısından medyaya da görevler düştüğü tartışılmaz bir gerçektir.

YALAN YANLIŞ TEDAVİLERE PRİM VERMEYİN!
- Vajinismus tedavisinde yaygın yanlış uygulamalar nelerdir?
Vajinal girişteki kasılmanın, sıcak-soğuk su banyoları, lokal anestezik jel uygulaması, alkol alımı, kas gevşetici ilaç kullanımıyla ortadan kalkmadığı bilinmelidir. Yine sakinleştiriciler ve depresyon ilaçlarıyla vajinismus düzelmez. Zarla ilgisi olmadığından zarı ortadan kaldırmayı hedefleyen operasyonlar vajinismusu düzeltmez. Vajinaya botoks uygulanması, pelvik taban egzersizleri, laboratuvar ortamında tüplerle duyarsızlaştırma çözüm sunmaz. Anlaşılacağı üzere, bu yöntemler vajinismusun temel nedeni olan psikolojik faktörleri de kapsamamaktadır. Hipnoz, cinsel terapinin içinde yardımcı teknik olarak uygulanabilir, tek başına hipnoz uygulamanın da vajinismus tedavisinde yeri yoktur.

Tek seanslık tedavi vaatleri, genel anestezi altında bazen doktorun yanıbaşında cinsel ilişkiye zorlanmayla (tecavüzden farkı tartışılır) da vajinismus düzelmemektedir. Genel anestezi altında kasılma bir kereliğine kalkar ancak sorun düzelmez, sonraki giriş denemesinde yine kasılma olacak, birleşme engellenecektir.

 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE