DOĞUMA GİDERKEN MERAK EDİLEN SORULAR

SUYUMUN GELDİĞİNİ NASIL ANLAYACAĞIM?
Birçok kadın suyun kovalarca geleceğini duymuştur. Ancak gerçekte su kesesi patladığında ilk olarak damla damla gelir. Genellikle altınıza biraz kaçırmışsınız gibi hissedersiniz. Çoğu kadının su kesesi, doğum hazırlıklarını tamamlayana kadar da patlamaz... Ya da en azından kasılmalar başlayana dek. Ancak bazı durumlşarda su kesesi erken bir dönemde delinebilir ve suyu sızdırabilir. Bu durumda doktorunuza başvurmanız ve su seviyenizi ölçtürmeniz çok önemli. Amniyon sıvısının azalması bebek üzerinde çok hayati sonuçlar doğurabilir ve enfeksiyon riskini arttırır. Eğer doğum tarihiniz yaklaştıysa, sürekli utanma korkusu yaşamanıza da gerek yok. Bu dönemde ped kullanmak sizi içine düşmekten çekindiğiniz zor durumlardan koruyacaktır. Ancak unutmayın, bu doğal sürecin çok normal bir parçası ve bu dönemde yaşanacak olağan şeyler yüzünden sizi kimse ayıplayamaz.

DOĞUM YAPARKEN DIŞKIMI KAÇIRACAK MIYIM?
Doğum saatini belirlemek gibi bir şansımız yok. Doğum ancak bebek hazır olduğunda başlayan bir süreç. Bebeğinizin başı doğum kanalına girip rektuma baskı yaptığında hiçbir dışkının orada kalabilme şansı olamaz. Ve eğer dışkı hazneniz doluysa böyle bir durum yaşamanız da çok normal. Ama çekinmeyin. Çünkü kimse bunun için sizi ayıplamaz. Bunların hepsini doktorlar daha önce çok gördü. Ayrıca siz bunu isteyerek yapmıyorsunuz. Hemşireler bu gibi durumlar için yanınızda olacaklar. Ve emin olun doğum anında bu durumun sizin için hiçbir önemi kalmayacak.

DOĞUMA GİDERKEN TÜYLERİMİ ALMALI MIYIM?
Jinekolojik muayenlerde ve doğumda tüylü olmanız doktorları hiç ilgilendirmiyor. Ve özellikle tüm doktorların ortak fikri normal süreçte de hamilelikte de ağda ve jilet uygulanmaması makasla kısaltılması yönünde. Açıkça söylemek gerekirse genital bölgenizin bebeğinizin doğumu üzerinde sıfır etkisi var. Göbek tüylerinizin olmasıysa sadece sezaryende önem taşır. Bunu da hemşireniz hızlıca traş ederek sorunu halleder.

DOĞUMDA ÇIRIL ÇIPLAK MI KALACAĞIM?
Öncelikle şunu bilmelisiniz. O gün her kadına özel ve her doğuma özel olarak şekillenebiliyor. Doğum odasının kapısında üzerinizdekilerin hepsini çıkarmak zorunda bile kalabilirsiniz. Kendinizi içinde rahat edebileceğiniz bir doğum kıyafeti giyebilirsiniz. Açıkçası bebek dışarı çıkmaya çalışırken siz kendiliğinizden üzerinizdeki pantolonu çıkarma ihtiyacı hissedeceksiniz. Fakat bize güvenin o noktada nerenizin göründüğü umurunuzda bile olmayacak.

DOKTORUM SEKS YAPTIĞIMI ANLAR MI?
Doğum sırasında gelen salgıların içinden spermin anlaşılması çok zor olur. Ayrıca doktorunuz o kadar yoğun olacak ki, böyle bir ayrıntıyı inceleyecek durumda olmaz. Hem hamileliğinizde cinselliğinizi yaşamanız da oldukça doğal. Rahat olun.

ÇATI MUAYENESİNDE (TUŞE) CANIM YANAR MI?
Çoğu kadın hamileliğinden önce iç muayene de denilen elle muayeneyi yaptırmamış olabiliyor. Bu nedenle doğum zamanı geldiğinde doktorun yapacağı çatı muayenesinin ne kadar can yakıcı ya da utandırıcı olduğu yönünde kafa karışıklığı yaşıyor.

“Tuşe” adı verilen bu elle muayene çok önemlidir: Bu muayene rahim ağzının açıklığı, silinmesi ve yumuşaması, bebeğin başının doğum kanalının neresinde olduğu ve amniyon kesesinin bazı özellikleri hakkında bilgi verir. Ayrıca doğum kanalının giriş kısmı, kanalın özellikleri ve doğum kanalının çıkış kısmı konusunda da önemli bilgiler bu muayenede edinilir. Kanalın kemik ve yumuşak doku yapısında bebeğin geçişine engel olabilecek durumlar (çatı darlığı gibi) bu muayene esnasında ortaya çıkar.

 

Bunun dünyanın en haz veren deneyimi olduğunu söyleyemeyeceğiz ama doğumun hangi aşamada olduğunu anlamanın en kesin yoludur. Aslında bu smear testine benzer. Speculum’un yerine bu kez içinize doktorunuzun iki ya da daha fazla parmağı girer. Parmaklarıyla serviksin doğum için ne kadar açıldığını kontrol eder. Çoğu doktor bu işlemi mümkün olduğunca nazik bir şekilde canınızı yakmadan yapar. Bu sırada siz de mümkün olduğunca rahat olmalısınız.

EŞİM DOĞUMUMU İZLEDİKTEN SONRA BENDEN SOĞUR MU?
Bu tamamen kişiye özgüdür. Tüm erkekler böyle bir durumda farklı tepkiler gösterebilir. Örneğin; eşiniz sizi beğenmemek değil belki ama duruma yabancılaşabilecektir. Bununla birlikte, bazı yeni babalarda majör tepkiler meydana gelebiliyor; bebeklerinin dünyaya gelişini izlemek onlarda eğlenceli-yaşamsal bir tecrübeden çok aşık oldukları kadının bebeklerini dünyaya getirmelerinden dolayı daha da derin bir sevgiye dönüşebiliyor. Bu duruma karar verecek olan siz ve eşinizsiniz. Ancak, eşiniz doğuma irmek istemiyorsa zorlamamanız yerinde olacaktır.
.
EPİZYOTOMİ DAYANILMAZ ACI VERİR MI?

Birinin aşağıda bir makas yardımıyla kesik attığını düşünün. Bu hiç hoş değil ama gerçek. Eğer bir de ihtiyacınız varsa... Epizyotomi, bebeği dışarı çıkarmak için vajinayla anüsün arasının kesilmesine denir. Son günlerde sadece gerekli olduğu zaman uygulanıyor. Çoğunlukla da lokal anestezi veriliyor. Garip bir duygu olabilir, fakat ağrısız da...

EPİDURAL UYGULAMASI SIRASINDA CANIM YANAR MI?
Normal doğumda rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra ya da rahim açıklığı yaklaşık 4 cm.ye ulaştığında (bu dönem ağrıların hissedilmeye başladığı “aktif faz” olarak adlandırılır) tercihe göre, epidural anestezi yapılabilir.

Anne adayı yan yatar ya da oturur pozisyondayken kateterin (ince boru) takılacağı bel bölgesindeki alan önce antiseptik solüsyonlar ile temizlenir, sonra bölgeye steril örtüler örtülür. Daha sonra kateterin gireceği bölüm iğneyle uyuşturulur, ardından kateter ciltten bel bölgesindeki omurların arasına kadar itilerek dura zarı çevresindeki epidural aralığa yerleştirilir. Kateterin dışarıda kalan ucu flasterler ile hastanın sırtı boyunca sabitlenerek kayması engellenir. Böylelikle dışarıda kalan uçtan gereksinim halinde enjektör yardımıyla istenilen miktarda lokal anestezik ilaç yapılabilir.

Normal doğumda, kateter yerleştirilip ilaç verildikten yaklaşık 15 dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Bu şekilde doğum gerçekleştirildikten sonra epizyotomide de ek bir anesteziye gerek kalmaz.

Vajinal doğumu takiben hemen, sezaryeni takiben ise genellikle 24-36 saat sonra uygulamaya son verilerek kateter çekilip çıkartılır.

Anestezi amaçlı epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından son derecede kolay tolere edilebilir, acısız ve rahat bir uygulamadır. Ancak bazı durumlarda bölgeyi uyuşturan bir iğne yapılmadan katater takılabilmektedir. Bu uygulamada hissedilecek acı tamamen kişiye özel değişebilir. Zaten doktorunuz bu acıya dayanıp dayanamayacağınızı soracak ve istediğiniz taktirde uygulamaya anında son verecektir.

Kateterin epidural boşluğu girdiği anda bacakta elektrik çarpmasına benzer bir his oluşması dışında hastada rahatsızlık oluşmaz. İşlemin uygulamasında en önemli nokta ise işlemi yapan anestezi uzmanının deneyimidir.



 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE