AİLE BOYU YILBAŞI GECESİ EĞLENCESİ

TOMBALA
Tombala Türk ailelerinin oynamak için kış aylarını beklediği, ancak dünyanın her yerinde ve her zaman oynanan eğlenceli bir oyundur. Üstelik oyuncu sayısı arttıkça rekabet ve muhabbet tavan yapabilir. Çok yaygın ve bilinen bir oyun olmasına rağmen içinde bulunduğumuz çağı gözönüne alırsak, bilmeyenlere kısaca tombalayı tanıtmak istedik.

Tombala, torbadan numaralı taşlar çekilerek üzerinde numara yazılı kağıtlarla oynanan bir şans oyunu. Oyuncunun seçtiği kartta bütün numaraların doldurulmasıyla kazanılan en büyük ödüle ya da bütün numaraların kapatılmasına da “tombala” denir. Kelime, İtalyanca kökenli olan “tombola”dan dilimize geçmiştir.

Genellikle bezden yapılan bir torbaya 1’den 90’a kadar rakamların yazılı olduğu taşlar ya da küçük ve eşit büyüklükteki kağıt parçaları konur. Ayrıca bu rakamların rastgele yazılı olduğu kart oynayanlara 1 veya daha fazla sayıda dağıtılır. Bu kartlardaki sayılar genellikle 3 satırdan oluşur. Oyunda bir kişi tombala torbasını alır ve sırayla sayı çekmeye başlar. Bu kişi de karta sahip olabilir ve numaraları kendi kartından takip eder. Torbadan çekilen her sayı yüksek sesle okunur ve eğer kartında bu numaraya sahip olan varsa, numaranın üzeri küçük ve boş kağıt parçasıyla kapatılır. Torbadan çıkan hiçbir sayı karttakiyle uyuşmayabilir, bu durumda oyuncu kazanamaz, ancak tombala bitinceye kadar oyuna devam eder. Bir kart üzerindeki bir satır tamamen kapatılırsa buna “birinci çinko” denir ve istenirse bunu yüksek sesle duyurabilirsiniz. İkinci sıra dolduğunda “ikinci çinko”, kağıdın tamamındaki numaralar kapatılırsa ise “tombala” diye bağırılır. Tombala diyen ilk kişinin kartı kontrol edilir ve varsa ödül verilir. Aynı anda tombala yapan kişiler ödülü paylaşır.

SCRABBLE
Üzerinde her harf için kutular bulunan bir karton üzerinde oynanan kelime oyunudur. Bir bez torbanın içindeki harflerden her oyuncu 7’şer tane çeker ve sırası gelen kartonda yazılı harflere bitişik olacak şekilde yeni yeni kelimeler türetir. Hem kelime dağırcığınızı geliştirecek hem de hızlı düşünmenize yardımcı olacak bu oyun göründüğü gibi sıkıcı değil, tam tersi çok eğlencelidir.

TWİSTER
Hazır set olarak satılan bu oyunu evde kendiniz de yapabilirsiniz. Kasap kağıtlarından ya da kalın kartonlardan bir oyun alanı yaratıp. Bir kupanın içine de hangi elin nereye, hangi ayağın nereye konması gerektiğine dair yönergeler yazıp koyabilirsiniz. Oyuncular sırasıyla bu yönergelerden birini çekerek elini, ayağını, belini, dirseğini ya da dizini nereye koyacağını karar verir. Esneklik isteyen bir oyun olduğu için ailede fiziksel sorunları olanlara pek tavsiye edilmez.

 

MONOPOLİ
İşte bir anneyi otel sahibi ve bir babayı Amerikalı bir milyonere çeviren yegane oyun. Hayallerinizdeki kadar zengin olabileceksiniz. Ve vergilerinizi zamanında ödemediğiniz için hapsi boylamayı göze alacaksınız. Burada kimse size yakın olduğunuz için borç vermiyor. Ama siz evlerinizden sadece birini satarak o borç batağından kurtulabilirsiniz. Monopoli, çok eğlneceğiniz bir oyun.

CENGA
Aynı ebatlarda tahta parçalarıyla oynanan bir oyun cenga. Ancak asıl mesele denge ve inşa kabiliyeti. 3’er parça tahtayı aralarında aynı mesafeyi bırakarak diziyoruz. Onun üzerine yine 3 tahtayı farklı yönde diziyoruz ve bir kule yapıyoruz. Ancak asıl mesele bu tahtalardan çekilen tahtalar. Yani her oyuncu sıra kendine geldiğinde bu kuleden bir parça çekecek, ancak bu kuleyi yıkmayacak parça olacak. Mantık, el becerisi ve sabır gerektiren yürek ağızda bir heyecan arayanlara tavsiye ederiz.

TABU
Tabu bir nevi sessiz sinema diyebileceğimiz bir oyun. Farklı çeşitleri mevcut; konuşmalı, çizimli ve kuklalı. Sorun kartta yazan kelimeyi altında belirtilen yasaklı kelimeleri kullanmadan anlatmak. Tabii çizimli olanda resim kabiliyeti de önemli olabiliyor. Kuklayı kullanarak da anlatmanız mümkün. Kum saati ile oynanan bu oyun “okul”u anlatmak için “Sen dün nereye gitmedin?” sorusunu kullanmaya itecek kadar ufuk açıcı.



 

 

 

 

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE