BEBEĞİN GÖBEK BAĞI BAKIMI NASIL YAPILIR?

Doğumdan sonra bebeğin henüz düşmemiş olan göbek bağı bebeğe bakım verenleri biraz tedirgin edebilir. Pansuman sırasında bebeğin canının acıdığı düşünülür, ancak durum hiç de öyle değildir. Göbek bağının bakımı doğru yapıldığı sürece herhangi bir sorun yaşanmaz. Göbek bağı bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak anlatıyor.

Doğum sırasında göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık olarak 1,5-2 santim yukarıdan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez; çünkü bu bölgede sinir bulunmaz. Göbek bağının bakımı antiseptik bir maddeyle yapılabilir. Bakımdan sonra dikkat edilmesi gereken şeyse göbek bağının temiz ve kuru tutulmasıdır. Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini yavaşça kaybeder. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1 -3 hafta içinde de düşer.

Bebek doğduktan sonra eve geldiğinde en önemli bakımlardan biri de göbek kordonunun bakımıdır. Doğum sonrası takılan göbek mandalı sebebiyle anneler onlara dokunduğunda canlarının yandığını düşünerek temizlik işlemlerini aksatmamalıdır. Bebeğin anne karnındayken yaşamsal faaliyetlerinin gelişmesini sağlayan göbek bağının günlük olarak temizlik işlemlerinin yapılması bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Hastaneden ayrılmadan önce size göbek bağına pansuman yapmanız için bir sıvı verilir. Ya da göbek kordonunu günde 1-2 kere baticon gibi antiseptik solüsyonlar ya da yüzde 7O'lik alkol kullanılarak steril gazlı bezle silebilirsiniz. Temizlikte kullanılan ilaçlar sadece bebeğin göbek kordonuna sürülmelidir. Göbeğe takılan mandalı yavaş hareketlerle sağa sola yatırarak göbek bölgesini düzenli olarak, günde 2 kez temizleyerek pansuman yapabilirsiniz. Göbek mandalını hareket ettirmeniz bebekte ağrıya neden olmaz. Özellikle mandalın alt tarafına da pansuman yapılmalıdır, sadece üst tarafına pansuman yapılan göbek bağları geç düşer.

GÖBEK BAĞI VAKTİ GELDİĞİNDE DÜŞER
Göbek bağı, vakti geldiğinde doğal bir şekilde kendiliğinden düşecektir. Göbek bağının havayla temas etmesi de daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için bu bölgeyi bebek bezi ya da iç çamaşırıyla kapatmamaya çalışın. Kendi kendine düşmesine ve bağın kurumasına izin verin. Kimi bebeklerde göbek bağı düşme sırasında az miktarda kanama görülebilir; ancak günler içinde devam eden ısrarlı bir kanana görülürse hemen doktorunuza başvurun.

Göbek bağını her zaman temiz ve kuru tutun. Göbek bağı, yeni doğan bebeğin enfeksiyon kapabileceği yerlerden biridir. Bunun için günde en az bir defa temizlik bakımı yapılmalıdır.

BEBEĞE BANYO YAPTIRIRKEN
İlk 2-3 hatta, yani göbeği düşene kadar bebeğin banyosu duş şeklinde ya da vücudunu süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde yaptırılabilir. Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hemen kurulanmalıdır. Gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarıyla, uzaktan tutularak kurutulabilir. Örneğin; banyo sırasında önce bebeğin bedenini bebek şampuanı ya da sabunla yıkayıp durulayın. Bebeğin kafası hafif geri yatırılarak saçlı deri, göz yakmayan şampuanla yıkandıktan sonra da yüz temizliğini yapın. En son göbek bağını alkol ile temizleyin ve temiz bir pamukla kurulayın.

BEBEK LOSYONLARINDAN BİR SÜRE UZAK DURUN 
Günlük pansumanları yapılan bebeğin göbeğine, mikrop kapmaması açısından bu süre zarfında bebek losyonlarından sürmek doğru değildir. Göbeğin çabuk düşmesini sağlamak amacıyla çevrenizden duyduğunuz bitki, krem gibi ürünlerin de kullanılması göbek bağının mikrop kapmasına neden olabilir. Bebek bezinin sık aralıklarla değiştirilmesi de ıslak ve nemli bezin uzun süre göbek bağıyla temasını engeller. Ayrıca bezini bağlarken, bezin ön kısmını göbek bağı dışarıda kalacak şekilde katlamaya dikkat edin.

GEÇ YA DA ERKEN DÜŞMESİ BİR SORUNA İŞARET EDEBİLİR
Göbek bağının zamanından önce veya sonra düşmesi sakıncalı olabilir. Erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi, 1 ay geçmesine rağmen hala göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukLuk ya da immünolojik bozukluk olabilir. Bazen göbek bağının yeterince kurumadan düşmesinden sonra “granülom” olarak adlandırılan göbek deliği bölgesinde pembe renkte yumuşak bir kitle görülebilir. Granülom, göbek bağmın tam dipten düşmeyip bir parçasının kalması şeklinde de yorumlanabilir. Bu kalan parça 3-4 gün içinde kendiliğinden düşebileceği gibi akıntı yaparak enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. Bebeğinizin İç çamaşırının sürekli bir akıntıyLa kirlendiğini görüyorsanız doktorunuza başvurun.
Kutu

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KANAMA NEDENİ
K vitamini yeni doğan bebeklerde eksiktir. Her doğan bebeğe rutin olarak K vitamini iğnesi yapılır. Bu vitamin zaman içinde vücutta sentezlenİr, ama yaşamın ilk 1 ayında eksik kalırsa başta göbek kanaması olmak üzere ciddi kanamalara neden olabilir. K vitamini yapılmamış bebeklerde özellikle kafa içi kanamaları hayati risk yaratabilir. Doğumda uygun dozda K vitamini yapılmış olsa bile, göbek düştükten sonra kanaması uzun süren bebeklere 2. doz K vitamini yapılması gerekebilir.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE