ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Anne sütüyle beslenen bebekler mamayla beslenenlere göre bebeklik çağında enfeksiyonlara karşı daha dirençli olduğunu söyleyen Dr. Gülsemin Güloğlu, anne sütüyle beslenen bebeklerin daha sonraki yıllarda diabet, multiple skleroz, kalp hastalıkları, çocukluk çağı kanserleri gibi bazı hastalıklara yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu belirtiyor. Emziren annelerde ileride kemik erimesi, meme, rahim, yumurtalık kanseri gibi hastalıklar daha az görülüyor ve hamilelikte alınan kiloları daha kolay veriyorlar. Anne sütünün ekonomik avantajları ise; bedava olması, hastalıkları azalttığı için sağlık masraflarını azaltması, her an hazır ve taze olması olarak sıralanabilir.

İLK YILDA ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI
Bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü almaları, en az 1 yıl boyunca da anne sütü almaya devam etmeleri öneriliyor. İlk 6 ay sadece anne sütü vermek, yiyeceklerle enfeksiyon bulaşmasını önlüyor. Allerjen olabilecek maddelerle karşılaşmasını geciktiriyor. Anne sütünün enfeksiyonları ve bağışıklık sistemi hastalıklarını azalttığı çok sayıda çalışmada gösterilmiş durumda. Anne sütündeki antikorlar bebeğe geçerek bebekleri enfeksiyonlara karşı koruyor. Solunum sistemi hastalıkları mama ile beslenen bebeklerde daha sık görülüyor. Mama ile beslenen beklerde 3-4 kez daha fazla oranda ishal görülüyor. Anne sütü alan bebeklerde kulak enfeksiyonları daha az yaşanıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde anne sütüyle beslenmenin bebek ölümlerini azalttığı saptanmış durumda. Ani bebek ölümü sendromu anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülürken bu bebeklerde alerji gelişimi de azalıyor.

İLK YILDAN SONRA ANNE SÜTÜNÜN YARARLARI
Anne sütü almış çocuklarda diş çürükleri daha az görülüyor. Bu bebeklerde, çocukluk çağında obezite görülme olasılığı azalıyor. Mama ile beslenen bebeklerde yüzde 20-30 daha fazla obezite görülüyor. 15 yaş altı kanserleri anne sütü almış çocuklarda daha az görülürken, mama ile beslenmiş çocuklarda bu kanserler 8 kat daha fazla görülüyor.
Anne sütü ile beslenen bebekler erişkin olduklarında tansiyon yüksekliğinin daha az görüldüğü, kalp hastalığı olasılığının da azaldığı biliniyor.
Bu bebeklerde ileride psikolojik sorunlar, davranış sorunları, öğrenme güçlüğü gibi problemlerin daha az görüldüğü ve ileride daha olgun ve kendine güvenli bireyler olduğu da araştırmalar tarafından kanıtlanmış durumda.


EMZİRMENİN ANNEYE YARARLARI
•    Doğum sonrası kilo vermeyi kolaylaştırır.
•    Emzirme sırasında oksitosin denilen bir hormon salgılanır ve bu da rahimin küçülmesini ve eski haline dönmesini sağlar.
•    Emziren annede ileride osteporoz (kemik erimesi) gelişme olasılığı azalır.
•    Emziren diabetik annelerde insülin ihtiyacı azalır.
•    Emziren annelerde ileride meme, rahim, yumurtalık kanseri gelişme olasılığı azalır.
•    Emzirme anne ile bebek arasındaki iletişimi arttırır, annenin stresini azaltır.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE