ÇOCUKLARDA UYKU APNESİ BÜYÜMEYE ENGEL OLUYOR!

Çocuğunuz uykusunda horluyor, sürekli burnu tıkanıyor, gece uykusundan sık sık uyanıyor, yutma zorluğu yaşıyor ve akranlarına göre daha fazla hasta oluyorsa dikkat edin. Geniz eti ve buna bağlı olarak uyku apnesi problemi yaşıyor olabilir.

Anne karnında 7. ayda tamamen oluşan ve 5 yaşına kadar büyüme gösteren geniz eti vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Çocuğunuzun çok sık geçirdiği enfeksiyonlar geniz etinin büyümesine yol açar. Özellikle sigara dumanına maruz kalan çocuklarda geniz eti büyümesi daha çok görülür. Kronik geniz eti ve bademciklerin büyümesi çocuklarda çeşitli derecelerde üst solunum yolu tıkanıklığına sebep olur. Ciddi tıkanıklıklarda kalp büyümesi, pulmoner vasküler hipertansiyon ve akciğerlerin az havalanması bile görülebilir. Bunların sonucu uzun vadede kalp yetmezliğidir. Fakat erken dönemde yapılan cerrahi ile durum tersine çevrilebilir.

GENİZ ETİ VE BADEMCİK BÜYÜMESİ UYKU APNESİNE ZEMİN HAZIRLIYOR!
Geniz eti ve beraberinde bademcik büyümesi olan çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromu çok sık görülür. Çocuk ile ilgilenen kişiden semptomların ciddiyetini içeren doğru hikayenin alınması tanıda çok önemlidir. Tanıklı nefes durması, aşırı sesli solunum veya horlama, kronik ağız solunumu, gece uykuda sık sık uyanma, gündüz uyuklama, gece alt ıslatma, sık kabus görme, kötü okul performansı, yutma zorluğu, hiponazal konuşma, ciddi tıkanıklık, bulgular arasındadır.

Ciddi tıkanıklıklarda büyüme gelişmede bozukluk da görülebilir. Yetişkinlerde görülen uykuda nefes durması sendromuna zıt olarak kilo fazlalığı çocuklarda geniz eti-bademcik büyümesine bağlı oluşan uykuda nefes durması sendromunda bir faktör değildir. Geniz eti büyümesi, burun tıkanıklığı, uyku bozuklukları, ağız, diş ve yüz yapısında bozuklukların yanı sıra orta kulakta sıvı birikmesi, sık orta kulak enfeksiyonları, bunlara bağlı olarak işitme kaybı, kronik orta kulak enfeksiyonları ve burun drenajını bozarak veya sık enfeksiyonlara bağlı olarak çocuklarda kronik sinüzite sebep olabilir.

GENİZ ETİ KENDİ KENDİNE KÜÇÜLMEZ…
Ciddi tıkanıklık bulguları olan çocuklara geniz etinin zamanla küçülerek kaybolacağını söylemek geriye dönüşümsüz komplikasyonların oluşmasına yol açar. Çok değerli olan büyüme, dil, yüz, çene ve diş gelişiminin negatif olarak etkilenmesinden sonra yapılacak bir cerrahinin bunları geri çevirmede etkisi çok az olacaktır. Bu nedenle şikayetleri olan çocuğun öncelikle burun veya ağız içinden açılı endoskop veya yumuşak fleksible endoskop ile geniz bölgesi muayenesi yapılarak tıkanmanın oranı tespit edilir. Sınırlı oranda ilaç tedavisinin ardından cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi tedavinin zamanlaması çocuğun genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak aile, çocuk hekimi ve kulak burun boğaz hekimiyle birlikte belirlenir.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE