"HAMİLE YOGASI" ÜZERİNE SÖYLEŞİ

-Bize kendinden bahsedebilir misin?
Ben Başak Er, 28 yaşındayım,  35 haftalık hamileyim. Yoga ile hamileliğimin 16.haftasında tanıştım. Daha önce yoga, meditasyon gibi buna benzer bir çalışma yapmamıştım. Daha çok extrem sporlarla ilgilenmiştim. Windsurf yaptım, aktif dalıcıyım.

-İşin nedir?
Klinik Araştırmalar sektöründe çalışıyorum. Araştırma aşamasında olan veya yeni piyasaya çıkmış ilaçların Faz 1-2-3-4 çalışmalarının üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerinde yapılmasını organize ediyoruz.
İşimin doğası gereği yüksek dikkat gerektiren, stresli bir ortamda zamanla yarışarak çalışıyorum. Ayrıca tüm gün bilgisayar başında olduğum için gün içinde yaptığım fiziksel hareketlerim de kısıtlı.

-Yoga nereden aklına geldi?
Benim aklımda hiç yoktu, fakat kadın-doğum uzmanı doktorum şiddetle tavsiye etti; normal doğuma çok yardımcı olduğunu, benim bedenimin bu değişim aşamasında yoganın çok faydalı olacağından bahsetti ve o yönlendirdi beni.

-Senin için daha önce yoga neydi ve doktorundan duyduktan sonra ne düşündün?
İnsanların sadece kendilerini dinginleştirmeleri için yaptıkları bir meditasyon gibi geliyordu. Hiç vücudu disipline sokabileceğini, kasları bu kadar çalıştırabileceğini, çeşitli hastalıklara iyi gelebileceğini, hiç düşünmemiştim. Doktorum önerdikten sonra ben de yoga nedir, ne işe yarar, hangi durumlarda sağlık için yapılır diye araştırmaya başladım. Özellikle kalp hastaları ve gebelerde çok önemli olduğunu öğrendim. Aslında bir spor dalıymış meğerse…

GÜVENLE YOGA
-Aslında bir spor dalı değil, tamamen bir sağlık çalışması. Spor dalında içinde rekabet var, bir tek hedef var, adrenalin çok pompalanıyor. Fakat yogada simetri var, her tarafını çalıştırıyorsun, hedef yok, bütünün var; ruhun, zihnin bütünü var ve rekabet yok bu açıdan yoga daha farklı bir sağlık çalışması oluyor. Peki bizi nasıl buldun?
Onu da benim Kadın-Doğum uzmanı doktorum Öznur Gökçen önerdi, kendisi aktif bir şekilde yoga yapıyor ben de onun tavsiyesi üzerine geldim. Açıkçası işyerime yakındı, ulaşımım kolaydı bu tip avantajları vardı, sonradan internetten araştırmalarımda da işin ehli bir yoga merkezi olduğunu fark ettim, işin gayet profesyonelce yapıldığını…

- Ve geldin benimle ilk çalışmanı yaptın. İlk çalışma sonrasında ne hissettin?  Kendinde nasıl bir fark gördün?
İlk çalışmanızda demiştiniz ki elinizi karnınıza koyun ve bebeğinizi hissedin, ben de o zamanlar 16 haftalık hamileydim ve hiç bir şey hissetmiyordum, acaba bu böyle mi gidecek, işime yarayacak mı diye biraz şüphelerim oldu. Fakat zaman ilerledikçe ve yogaya devam ettikçe vücuduma ve bebeğime ve zihnime çok yararlı olduğunu fark ettim ve devam ettim.

DOĞUM ZAMANI YAKLAŞIYOR!
-Peki normal doğum, sezeryan , suda doğum, biliyorsun birçok ALTERnatif var, bununla ilgili ne düşünüyorsun veya doktorun ne düşünüyor?
İlk başta ben biraz tıp camiasına ailem ve işim dolayısıyla yakın olduğum için doğumun ve sezeryanın nasıl bir şey olduğunu biliyordum ve iki türlü  doğum da bana çok fazla travmatik geliyordu, bu bebek nasıl doğacak diye kendi kendime çok düşündüğüm de oldu. Ne yapmam gerekiyor, sezeryan çok kanlı bir ameliyat, doğum çok zor, nasıl vücudum eski haline dönecek ya da nasıl o kadar acıya dayanabileceğim diye düşünüyordum. Ama yoga bana aslında normal doğumun çok da zor bir şey olmadığını fark ettirdi. Eğer siz vücudunuzu buna alıştırırsanız, kendinize ve vücudunuza güvenirseniz başarabilirsiniz. Vücudumu disipline etmeyi öğrendim. Sürekli oturarak çalıştığımız için bazı kaslarımız çalışmıyor, bazı hareketleri hiç yapmıyoruz ve bu bizi hamlaştırıyor, sonunda vücudumuzla alakalı  bazı şeylerden korkmaya başlıyoruz.. Ama yoga yaptıkça tüm kaslarımı çalıştırabildiğimi gördüm ve normal doğumdan korkmamaya başladım. Yoga çalışmasıyla kendimi normal doğuma hazırlıyorum böylelikle.

-Peki, bir sürü bölümden oluşuyor yoga biliyorsun, nefes çalışmaları, meditasyon, gevşeme ve duruşlar, danslar var, en çok hangi bölüm senin hoşuna gidiyor?
Şu an en çok gevşeme bölümü hoşuma gidiyor. Hatta geçen hafta stresli bir gün yaşayacağımı biliyordum ve güne başlarken dedim ki yogaya gitsem de bir an önce gevşeme zamanı gelse… Sabah kalkınca bile o anı düşünüyor insan.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE