KARACİĞERİN GİZLİ DÜŞMANI HEPATİT VİRÜSLERİ

Karaciğer, vücutta kendi kendini yenileyebilen tek organ. Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolayan karaciğer vücudun en güçlü organlarından biri olarak biliniyor. Peki, her şey yolundayken çalışma sisteminden haberdar bile olmadığımız karaciğerimiz neden hastalanır? Hepatit B, C ve D virüsleri belirti vermeden kronikleşerek siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Akut ve kronik hepatit virüsü enfeksiyonlarında, hem hepatit tablosunun tanı ve tedavisi hem de uzun süre sonra ortaya çıkabilen karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi komplikasyonların kontrolünde erken tanı çok önemli bir yer taşıyor.

OLUMSUZ YAŞAM KOŞULLARI HEPATİTLERE DAVETİYE ÇIKARIYOR!
Hepatit virüsleri arasında yiyecek ve içecekler yoluyla bulaşan Hepatit A ve Hepatit E virüsleri yanında kan ve cinsel yolla bulaşan Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit D virüsleridir. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri kronikleşebilen enfeksiyonlara yol açabiliyorken Hepatit A ve Hepatit E virüsleri yalnızca akut enfeksiyonlara sebep olurlar.

Hepatit A ve Hepatit E virüsleri her ne kadar sadece akut enfeksiyonlara sebep olabiliyorlarsa da erişkin yaşlarda ağır klinik seyir izleyebiliyor, hatta nadiren de olsa siroz ile sonuçlanan aniden ve süratle kötüleşen hepatit tablosuna yol açabileceğini belirten Hepatit D virüsü; yalnızca Hepatit B virüsü ile beraber enfeksiyon yapabiliyor.  Bunun için ya Hepatit B virüsü ile aynı anda enfeksiyona sebep olur ya da daha önceden Hepatit B ile enfekte olmuş ve kronik taşıyıcı durumuna dönüşmüş hastalarda sonradan kazanılmış enfeksiyonlara sebep olabiliyor.

HEPATİT VİRÜSÜ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Hepatit virüsü enfeksiyonlarında, çoğu akut ve kronik hepatit tablosunda hastanın hiçbir şikâyeti olmazken, yağlı yiyeceklere tahammülsüzlük gibi belirtilerin ortaya çıkar. Göz küresinin kornea dışında kalan dış yüzeyini saran beyaz renkteki sert tabakada, idrarda ve ciltte sararma ile beraber karın ağrısı, halsizlik ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozulmasının eşlik ettiği ikter ya da halk dilinde sarılık olarak bilinen tablo ile de karşımıza çıkabilir. Hepatit A enfeksiyonunda, karaciğeri yormayacak özellikte diyet ve destek tedaviler uygulanırken, hepatit B ve hepatit C enfeksiyonlarında hastalığın kronikleşme özelliği ve şiddetine göre; virüsün çoğalmasını engelleyen anti-viral ilaçlar yanında interferon-alfa gibi bağışıklık sistemi yanıtını düzenleyen ilaçlar kullanılabiliyor. Günümüzde Hepatit A ve Hepatit B virüslerinin aşıları mevcutken Hepatit C ve Hepatit E virüslerinin henüz faz çalışmalarını tamamlamış aşıları bulunmuyor.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE