ANNENİN DİŞ SAĞLIĞI BEBEĞİ DE ETKİLER!

- Hamileliğe hazırlıkta ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalı?
Hamilelik planlanırken nasıl öncesinde bazı testler yaptırıp vücut hamileliğe hazırlanıyorsa, aynı şekilde diş hekimine de başvurarak detaylı bir ağız içi muayene yapılması gerekiyor. Ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızı da etkilemektedir. Bu yüzden hem bebeğin sağlığını korumak hem de anneye konforlu bir hamilelik süreci yaşatma adına hamilelik öncesi diş bakımı hayli önemli. Detaylı bir muayene sonrası gerekirse röntgen ile tespitlerimizi yapar, hastamızı ideal ağız hijyeniyle hamileliğe hazırlarız. Gerekiyorsa önleyici ve koruyucu hekimlik kapsamında diş taşı temizliği, fissur örtücü uygulamaları gerçekleştiririz. Mevcut dişeti hastalıklarını ve çürükleri tespit edip, hamilelik süresince problem çıkarabileceği düşünülen dişlerin tedavilerini yaparız. Hamilelik döneminde kişisel ağız bakımının nasıl yapılması gerektiği konusunda hastamızı bilgilendiririz.

- Hamilelik süresince ağız ve diş sağlığı için nasıl beslenmeli?
Diş ve dişeti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat arttırır. Bu nedenle hamileler, hem ağız bakımlarına hem de beslenmelerine daha fazla özen göstermelidir.  Ayrıca hamilelikte doğru beslenme sadece annenin değil, bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkiler.  Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterli miktarlarda alınmalıdır. Anne adaylarının hamileliğin ilk ayından itibaren abur cubur yiyeceklerden kaçınması da önemlidir. Çünkü ağız içinden uzaklaştırılmayan tüm besin artıkları, dişler üzerinde birikerek çürük oluşumunu hızlandırır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir.

- Hamilelikte bebeğin diş sağlığı için nelere dikkat edilmeli?
Bebeğin gelişmekte olan dişlerini güçlendirmek için annenin flor tabletleri kullanmasına gerek yoktur. Dengeli beslenerek, genel sağlığı koruyarak ve ilaç kullanımını, antibiyotik kullanımını mümkün olduğunca azaltarak çocuğun gelişmekte olan dişlerinin daha sağlıklı çıkması sağlanabilir.

- Hamilelikte diş çürümeleri artar mı, diş kayıpları yaşanır mı?
Hamileliğin ilk dönemlerinde yoğun olarak görülen bulantı ve kusma nedeniyle ağızda asidik bir ortam oluşur ve yine aynı sebepten ağız bakımı da zorlaşır. Böylece, dişler çürümeye daha yatkın hale gelebilirler. Ancak hamilelik bilinenin aksine diş kaybına neden olmaz. Hamilelik döneminde diş kayıpları yaşanması hamileliğe değil, diş bakımına yeterli önem verilmemesine veya geçmişe ait sorunlara bağlıdır.

- Diş eti hastalıklarının hamilelikte artış gösterdiği inanışı doğru mudur? Doğruysa ne tür önlemler alınabilir?
Bu kesinlikle doğru değildir. Diş eti iltihabı dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalı. Her gün tüm dişler diş ipiyle temizlenmelidir. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız, su, anti-plak ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dişhekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak diş eti iltihabı ( gingivitis ) gelişimini önler.

- Hamilelikte olası 20 yaş dişleri ile ilgili ne yapılmalı?
Olası 20 yaş dişlerinin çekimini öneririz.

- Hamilelik sırasında diş tedavisi için en uygun zamanlar hangi aylardır? Neden?
İkinci üç aylık dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, dolgular, kanal tedavileri vb. pek çok tedavinin yapılması için en uygun olan dönemdir. Gebeliğin ilk üç ayı bebeğin organlarının gelişme aşamasıdır. Bu safhada ağız içerisinde oluşan bir bakteri bebeğin organ gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir, gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir. Üçüncü üç aylık dönemde ise bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır.

- Hamileliğin ilk üç ayında diş tedavisinde hangi acil müdahaleler yapılabilir?
İlk üç ayda, ağrıya sebep olan ve müdahale edilmediği takdirde daha çok zarara neden olabilecek durumdaki dişlerin çekim, kanal tedavisi gibi acil olarak tedavi edilmesi gereken durumlarda, çekinmeden diş hekimine gidilmelidir.

- Son üç ayda, acil durumlar dışında neden diş tedavisinden kaçınılır?
Hamileliğin son evresinde anne adayı karnı büyüdüğü için diş hekimi koltuğuna rahat oturamaz ve aşırı stres erken doğuma neden olabilir.

- Hamilelikte diş röntgeni çektirmenin bir zararı var mıdır, diş tedavisinde anestezi yapılabilir mi?
Hamilelik döneminde tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir. Her ne kadar diş hekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de, gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılması gerekir. Yine de hamileliğin ilk üç ayı içinde film çekilmesinden kaçınmak daha doğrudur. Özel anestezik solüsyonlarla anestezi uygulanıp ağrı engellenerek her türlü tedavi yapılabilir.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE