BEBEĞİNİZ NEDEN AĞLAR?

Özellikle ilk üç ay bebekler ağlarlar ve ağlama şiddetleri ağlama nedenleriyle doğru orantılı olmayabilir. Yani, ağlamaktan kızarıp moraran bebeğiniz belki sadece altının değişmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyordur. Fakat, özellikle onu tanıma aşamasında, o her ağladığında, siz; “Acaba ne derdi var, yoksa hasta mı, bilmeden yanlış bir şey mi yaptım?” sorularıyla kendi kendinizi üzebilirsiniz. Oysa, annelik adım adım öğrenilen zorlu bir süreçtir. Ve bebeğinize ağlar ağlamaz, sükûnetle yaklaşmanız bile çoğu zaman yeterli gelebilir.

YENİDOĞAN BEBEKLER

Beslenme: İlk zamanlar ağlamanın ilk nedeni açlıktır. Bu nedenle meme ya da biberonla beslemeniz onu yatıştıracaktır. Zaten, kısa sürede siz de bu açlık ağlamasını tanıyacak, ne zaman bebeğinizi beslemeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Bebeğinizin karnını doyurmak konusunda zaman kısıtlamasına gitmeyin, muhtemelen gece-gündüz ikide bir onu emzirmeniz gerekecek.    

Kucaklama: Çoğu zaman sadece kucağınıza almak bile bebeğinizi yatıştırır. Çünkü onun, sütünüz kadar, sevgi dolu tensel temasınıza da ihtiyacı vardır. Ailenizdeki büyüklerin; “Bebeğini fazla kucağına alma, alışmasın” uyarılarına kulak asmayın. Özellikle ilk 3 ay teninizin sıcaklığını ve kokusunu ondan esirgemeyin. Eğer, bebeğinizi sütünüzle besliyorsanız, yarım saatte bir sizi emmek isteyeceğinden, kucaklanma arzusunu da tatmin etmiş olur. Ayrıca, günde 2 saatten fazla kanguru kullanın, zira, böylece daha az ağladıkları araştırmalarla kanıtlanmış.

Gazını çıkarma: Düzenli olarak, günün belli saatlarinde, yoğun ve yatıştırılamayan ağlama nöbetleri söz konusuysa, muhtemelen bebeğinizin kolik şikayeti vardır. Gaz sancıları genellikle öğleden sonra ya da akşamları ortaya çıkar. 3 haftalıkken başlayıp 12 ila14. haftaya kadar sürebilir. Kolik sancılarına  neyin sebep olduğu ve kesin tedavisi bilinmemektedir. Ağlama krizleri 3 saate kadar uzayabilir. Fakat, bu durum bebeğinize zarar vermez. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, başka hastalıkların kolik sanılarak bebeğin ağlamalarının önemsenmemesidir. Bebeğinizin ağlama nedeninin kolik olduğundan eminseniz, bu durumun geçeceğine de emin olmalısınız.

Bu süreçte yapabileceğiniz; onu kucağınıza alarak gazını çıkarmaya çalışmak, hareket etmesini sağlamak, sık sık emzirmek ve göbeğini okşamaktır. Sakın, ilaç vermeye kalkmayın, çünkü kolik ilaçla geçmez!   

Giysilerini değitirirken: Bebeğiniz, giysilerinin çıkarılmasına ağlayarak tepki gösterebilir. Bu nedenle, giysilerini değiştirirken, mümkün olduğunca çabuk hareket edin ve  bebeğinizle konuşmayı deneyin. Ayrıca, çıplakken, üzerine hafif bir örtü örterseniz sakinleştiğini göreceksiniz. Sarıp sarmalanmak, anne karnından gelen bir alışkanlıkla bebekleri çok mutlu eder. 

Bulunduğu ortamın ısısı: Bebeğinizin bulunduğu oda, ne sıcak, ne de soğuk olmamalıdır. İdeal  sıcaklık 21-22 derecedir. Bebeğinizin ensesine elinizi koyduğunuzda sıcaklık ve nem hissediyorsanız, giysilerinin bir bölümünü çıkartıp onu  rahatlatın. Bebeğiniz uyurken onu fazla örtmeyin ve  hiçbir zaman kat kat giydirmeyin. Bebeğinizin vücut ısısını karnına dokunarak da anlayabilirsiniz.

Pişikler: Pişikler bebeğinize rahatsızlık vererek ağlamasına yol açar. Pişiği varsa bezini çıkarıp altını özenle temizleyin. Altı kirliyse ve üstüne üstlük pişiği de varsa krize girmiş gibi ağlayacaktır. Islak temizlik mendilleri yerine ılık suyla temizleyi tercih edin. Pişiği olan bebeğinizi bir havlunun üzerine yatırarak günün büyük bölümünü bezsiz geçirmesini sağlayın. Pişiğin oluşmasını önleyen koruyucu bir krem ve pişik kremi kulllanmanız sorunun tekrarlamasını önleyecektir.


Hoşlanmadıkları:
Bebeğiniz, yüksek seslerden, parlak ışıklardan, ani ve hızlı hareketlerden de hoşlanmaz. Ve ağlayarak tepki gösterir. Hatta, bazı bebekler banyo yapmayı da sevmezler. Bebeğin ağlamasının bir nedeni de siz olabilirsiniz. Ruh haliniz ona yansıyacaktır. Ayrıca, bebeğin sıkıştırılarak sevilmesi de onu ağlatır. Kucaktan kacağa dolaştırmak, aç değiken beslemeye çalışmak, o ağlarken ilgisini dağıtmak yerine ona bağırmak daha çok ağlamasına neden olur.

Hastalık: Bebeğinizin ağlamasının nedeni hastalanması da olabilir. Hastalandığında, diğer şikayetlerinden farklı biçimde ağlar. Bebeğiniz her zamankinden farklı belirtiler gösteriyorsa, gerçekten endişelenmenin vaktidir; hemen doktorunuza danışın. Örneğin; burnu tıkanmış bir bebek bile rahat nefes alamadığı için beslenemez, parmağını ememez ve rahatlayamaz.. Kulağı ağrıdığında, ağrıyan kulağını tutarak,yüksek sesle ağlar. Ateş ve kusma olduğunda ise ağlamanın yanı sıra genel  bir dalgınlık hali görülebilir. Ayrıca bebeğiniz kakasını yaparken zorlanıyor ve katı kaka yapıyorsa kabız demektir.

3 İLA 6. AYDAN SONRAKİ BEBEKLER
Üç aylık ve üzerindeki bebekler, çevresinde neler olup bittiğini anlamaya başlar; bunlara ilgi ve tepki gösterir. Yine yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle sık sık ağlar, fakat bu aylardan itibaren artık bebeğinizin neden ağladığını tahmin etmeniz kolaylaşır. 3 ila 6. ayın üzerindeki bebeklerde ek olarak şu ağlama nedenlerini de sayabiliriz.

Diş çıkarma: Diş etlerinde kızarıklık ve kabarıklık görülür. Diş çıkarma aşamasında bebeğinize dişlerini kaşıyabileceği sert ve soğuk materyaller verin. Diş kaşıyıcı oyuncaklar da çok hoşuna gidebilir. Bebekler için üretilmiş ağrı ve kaşıntıyı azaltan jellerden de sürebilirsiniz.  

Endişe: Altıncı aydan sonra, bebeğiniz artık size iyice bağlanmış ve bunun bilincine varmış olur. Dünyayı araştırmak ve öğrenmek ister, fakat sizi göz önünden kaybettiğinde derhal ağlamaya başlar. Bu konuda  sabırlı davranıp, bebeğinizin gereksiz yere paniğe kapılıp, endişelenmesine engel olmalısınız.

Acı ve Hayal kırıklığı: Önce emeklemeyi, ardından da yürümeyi öğrenen bebeğiniz, sık sık düşecek, ister istemez küçük kazalar yaşayacaktır. Canı yanan bebeğiniz, acı duygusuyla böylece sıkça karşılaşır. Aslında bu gibi durumlarda genellikle canı yandığı için değil, olayın şokuyla  ve hayal kırıklığı yaşadığı için ağlar. Ona sevgiyle sarılır ve sevdiği bir oyuncakla ya da parka-bahçeye çıkararak dikkatini dağıtırsanız, susar.

Öfke ve Yorgunluk: Bebeğiniz bir şeyi beceremediğinde, istedikleri olmadığında öfkelenir ve derhal ağlar. Bu tür durumlarda kendisini güvende hissedebileceği şartları yaratın ve deneyerek, oyunla öğrenmesine yardımcı olun. Özellikle 2 yaşına doğru size kendisinin de bir birey olduğunu anlatmaya çalışan bebeğiniz, en çok sabrınıza ve onu iyi gözlemleyip, motive etmenize ihtiyaç duyar. Hayatı oyunla tanıyan bebeğiniz, oyun oynamaktan ve becerilerini geliştirmekten yorulduğunda ise yeniden ağlayacaktır. Bu durumda uykuya geçmesini kolaylaştıracak aktiviteler onu sakinleştirir. Yattığı yerden ona kitap okumak, ninniler mırıldanmak, ılık bir banyo, kısa süreli hafif bir masaj gibi…

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE