ANNE KARNINDA BEBEĞİN İLK MUAYENESİ


- Hamile olduğunu anlayan kadınlar genellikle önce ne zaman doğum yapacaklarını öğrenmek istiyorlar. Beklenen doğum tarihi nasıl hesaplanır?

En son adet tarihine yedi ekliyoruz, aydan da üç çıkartıyoruz. Örneğin; 16.06.2005 tarihinde son adetinin ilk günü olan bir anne adayı söz konusu olduğunda, 16+7=23 ve aydan da üç çıkardığımızda, bebeğin olası doğum tarihi 23.03 2006’dır. Bu kolay yöntemin yanı sıra, ultrasonla muayene ile de bu olası tarih onaylanır. Ultrasonla muayene sonucu artı-eksi bir haftalık bir fark olsa da, genellikle son adet tarihinden elde edilen tarihe göre doğum tarihi saptanır. Çünkü zaten ultrasonun da yanılma payı artı-eksi bir haftadır. Fakat ultrasonda elde ettiğimiz tarih bir hafta değil de, 10 gün ya da iki hafta farklı çıkarsa, o zaman olası doğum tarihi olarak ultrasonun önerdiği tarihi doğru kabul ederiz.


- Hamileyim diyerek ilk defa kapınızı çalan hastaya siz ilk neler sorarsınız?

Anne adayının geçmişte geçirdiği gebeliği var mı ve varsa nasıl sonuçlandığını, herhangi bir sorunun gelişip gelişmediğini soruyoruz. Örneğin; geçmişte erken doğum yapmış bir kadının, bu gebeliğinde de erken doğum yapma riski normalden yüksektir ve dikkatli takip gerektirir. Diyabet (şeker hastalığı) gibi, hipertansiyon gibi bir hastalığı var mı, diye soruyoruz. Çünkü bu tür hastalıklar gebeliğin seyrini olumsuz etkileyebiliyor. Ve varlıkları halinde derhal kontrol altına alınmaları gerekiyor. Sonra, daha önce ameliyat geçirmiş mi?.. Örneğin; hasta daha önceden sezaryen ya da miyom gibi bir ameliyat geçirmişse, o hastaların normal doğum yapmasını önermiyoruz. Çünkü, normal doğumdaki sancıların etkisiyle rahimdeki eski kesiğin açılması sözkonusu olabilir.


- Anne adayının sigara içip içmemesini önemsiyor musunuz?

Kesinlikle önemsiyoruz. Sigara içip içmediğini soruyoruz, sigara içerse, mutlaka bırakmasını öneriyoruz. Çünkü sigara, hamilelik sırasında bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bebeğin genetik olarak kodlandığı bir kilo var; sigara bebeğin o kiloya erişmesini engelliyor ve o kilonun altında doğmasına neden oluyor. Ayrıca, erken doğum riskini artırıyor ve plasentanın erken ayrılması dediğimiz çok tehlikeli, kanamalı bir duruma yol açıyor. Bu nedenlerle annenin sigara kullanmasını hiç istemiyoruz. Babanın da sigara kullanması anneyi ikinci elden sigara etkisine maruz bırakıyor, bu nedenle babaların da bırakmasını öneriyoruz. Ayrıca, eşlerinin bırakması sigara bağımlısı annelerin bırakmasını da kolaylaştırıyor. Bir de, annenin kullandığı bir ilaç var mı, ya da bir ilaca karşı alerjisi var mı, bunları da öğrenmek isteriz.
 
- İlk muayene sonrası her hastaya mutlaka tavsiye ettiğiniz belli başlı ilaçlar oluyor mu?

İlk muayenede genellikle bir vitamin kompleksi  başlamasını uygun görürüz. Bu vitamin kompleksinin hamilelikte gerekli bütün vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum gibi elementleri içeren özellikler taşıması gerekir. Aslında iyi bir beslenme şekliyle de bütün bu maddeleri alabilirsiniz ama, kompleks vitamin alımı bir tür garanti gibi de düşünülebilir. Ayrıca, anne adayında demir desteğine başlarız. Çünkü, hamilelik anemi yani kansızlığa meyil yaratıcı bir süreçtir. Çünkü bebek annenin demirine ortaktır, annenin karaciğerindeki demir deposunu bebek de tüketir. Dolayısıyla anne, yeteri kadar demire sahip olmadığı zaman, yeteri kadar alyuvar (kan hücresi) üretemez. Alyuvar üretemediği zaman da, kansızlık  oluşur ve bebek yeteri kadar oksijen alamaz. Sonuçta da, bebeğin gelişimi riske girer. Bütün bu nedenlerle anemi önlemek istediğimiz önemli bir konudur. (Tüm yeşil sebzeler ve kırmızı et iyi bir
demir deposudur.)


- İlk muayenenin detaylarına inecek olursak?..

Eğer gebelik 12 haftadan küçükse, vajinal ultrason yapıyoruz. Böylece gebelik kesesini ve içinde gelişen embriyoyu çok daha rahat görebiliyoruz. Burada, CRL diye bir ölçüm yapılıyor ki, bu da bize kafa-popo arasındaki mesafeyi veriyor. Ayrıca, hastanın kilosuna, kan basıncına, nabzına bakıyoruz. Gebeliğin 13. haftasından itibaren bebeğin kalp atışlarını dopler denilen aletle de dinliyoruz. Kalp atışlarını ultrasonda da görüyoruz , fakat kalp atışlarını bu şekilde duyabilmek bebekle anne arasında güzel bir bağ kuruyor. Pap smear testi (rahimağzı kanserinin öncü değişikliklerini saptayan test) son 1 yıl içinde yapılmamışsa, onu da yapıyoruz. 


- İlk muayenede hastanın başka hangi testleri yaptırmasını istiyorsunuz, neden?

Tam kan sayımına bakıyoruz. Böylece anemi var mı, yok mu görebiliyoruz. İdrar kültürü, tam idrar tahlili, HIV testi, Sfiliz (frengi) testi, Chlamydia testi (en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık) istiyoruz. Toksoplazma testi (iyi yıkanmamış meyve–sebze ve iyi pişmemiş et ve kedi dışkısıyla geçebilen parazit) istiyoruz. Rubella testini de önemli buluyoruz. Böylece, kızamıkçık geçirip geçirmediğini anlıyoruz. Eğer anne kızamıkçık geçirmediyse tehlikeli buluyoruz, çünkü hamilelik sırasında geçirirse bebekte çok ciddi anormallikler ortaya çıkabiliyor, fakat hamilelik döneminde bu testin aşısını da yapmak mümkün olmuyor. Bu hastalar, hamilelik sonrası gelecek gebeliklerinde korunmak amacıyla aşılanmalılar. Bu gebelikleri sırasında da döküntülü çocuklardan uzak kalmalılar. Ayrıca, Hepatit B testi yapıyoruz. (Sonuç negatif çıkarsa ve bağışık değillerse bu hastalığın aşısını hamilelik sırasında yapabiliyoruz.) Ayrıca, tiroid hormonuna bakıyoruz, çünkü bu hormon hastada az (hipo) ya da çok (hiper) salgılanıyor olabilir ki, bu da bebeği olumsuz etkiler. Son olarak da, açlık kan şekerine bakıyoruz. Geçmişten gelen bir diyabet olmasın diye.

anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE