İŞ YERİ TACİZCİLERİNE KÖTÜ HABER!

İşverenler, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın mevcut haliyle yasalaşması halinde, işçilerin cinsel tacize uğramamaları için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak. TBMM Adalet Komisyonunun 212 maddesini kabul ettiği ve görüşmelerine devam edeceği 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, hizmet sözleşmelerine dayanan işçi-işveren ilişkisi konusunda da önemli yenilikler içeriyor. İşyerinde “ahlaka uygun bir düzenin” gerçekleştirilmesini sağlamakla yükümlü tutulan işveren, kadın ve erkek işçilerin cinsel tacize uğramamaları ve cinsel tacize uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri alacak. İşveren, bu amaçla, işçilerin derhal yardım isteyebilecekleri “güvenlik sistemi kurma” ve “güvenlik personeli bulundurma” gibi, işçilerin cinsel tacizle karşılaşma tehlikesini ortadan kaldırmaya yönelik gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak. 


Tasarı’nın hazırlanması için Adalet Bakanlığı’nda oluşturulan komisyona başkanlık eden ve Adalet Komisyonu’ndaki çalışmalara da katılan İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevzat Koç:
“Cinsel Taciz ile ilgili hüküm, Borçlar Kanunu’na ilk defa girdi. Cinsel tacizi önlemeye yönelik hangi tedbirlerin alınacağını, işyerinin özelliği ve faaliyet alanı gibi kriterler göz önüne alınarak işverence belirlenecek” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da cinsel taciz kavramı, İş Hukuku’nda yer almamış olsa da hukuka aykırı bir fiil olarak yaptırıma bağlandığını şu sözlerle ifade etti. “Çünkü işveren, çalıştırdığı işçisine karşı dürüst ve ahlaka uygun bir tavır sergilemek zorundadır. Cinsel taciz, bu yönüyle tipik bir sözleşmeye aykırılık oluşturur. Borçlar Kanunu’nda yer almış veya almamış olması, bu sonucu ortadan kaldırmaz. Komisyon, tasarıdaki bu özel hükmü hukuk yapımı ilkeleri çerçevesinde değerlendirecektir.”


 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE