KADINLARA TECAVÜZLE MÜCADELE REHBERİ

Tecavüze uğrayan kadınların neler yapmaları gerektiğini söyleyen rehber kadınlara “haklarımızı bilelim, öğrendiklerimizi başka kadınlarla paylaşalım ve çözüm için birlikte mücadele edelim” diyor. 


Tecavüz kadına yönelik cinsel şiddet biçimlerinden yalnızca birisidir. 15 yaşından 82 yaşına kadar tüm kadınlar, evde sevgilileri, kocaları ve akrabaları; işyerinde patronları ve çalışma arkadaşları; okulda ğretmenleri ve yaşıtları tarafından tecavüze uğrayabilir.

Zeynep Tanbay, Ayşegül Devecioğlu, Fatma Gül Berktay, Serap Güre, Leman Yurtsever, Lis Amado, Belgin Çelik ve Mehmet Ali Alabora’nın da katıldığı toplantıda konuşan avukat Yasemin Öz “kadın hareketinin mücadelesi sayesinde, tecavüz konusunda çeşitli yasal düzenlemeler yapıldı. Ancak kadına yönelik cinsel saldırı ve tecavüz artarak devam ediyor” dedi.

Sosyolog Pınar Selek medyaya seslendi:
“Tecavüze uğrayan kadınları ikinci kez mağdur etmemek için kullanılan ifadelere ve bilgilere dikkat edilmesi gerek.”

TECAVÜZE UĞRAYAN BİR KADIN NE YAPMALI?
Eğer bakireyse, ilk 7i gün içinde fiziksel rapor almak için hekime başvurmalı.

Bakire değilse, olay sonrası kesinlikle yıkanmadan ilk 48 saat içinde fiizksel rapor için Savcılık ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvurmalı. Savcılığa başvurmanız halinde savcılık sizi ATK’ye sevk edip durumu rapor altına alacaktır.

Tecavüzcüye ait herhangi bir izi (tırnak parçası, kan örneği, saç kılı vb.) yok etmeden derhal savcılığa bildirmelidir. Tecavüz sırasında giyilen kıyafet ve iç çamaşırlarda yapılacak araştırma da önemli olup, kıyafetler de hiçbir şekilde yıkanmadan savcılığa bildirilmelidir.

İmkanı varsa derhal bir avukata, kadın kurumuna veya insan hakları kurumuna başvurarak hukuki takip başlatmalı, suç duyurusunda bulunulmalı.

Tecavüze uğrayan kadın, belli bir süre geçtikten sonra yaşadıklarını açıklamaya karar verirse, ispatlayamam kaygısına kapılmamalı. Yaşanan mağduriyetin, “psikolojik rapor” ile de tespiti mümkün. Hastanelerden alınacak psikolojik rapor yaşanan travmayı ispat için yeterlidir.

Suç duyurusunda bulunan kadın, eğer tecavüzü hakkında dava açılırsa, davayı mümkünse bir avukat aracılığıyla takip etmeli. Türkiye’de iç hukuk yolları olumsuz şekilde kapanırsa, mutlaka Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmalı.

Tecavüzle Mücadele Rehberi, mahallelerde ev ev dolaşılarak kadınlara dağıtılacak.


 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE