ERKEN EVLİLİKLER ARAŞTIRILSIN!

Prof. Dr. Nevin Gaye Erbatur, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergeyle erken yaşta evliliklerin sebepleri ve alınacak önlemler hakkında Meclis araştırması açılmasını istedi ve şunları söyledi: “18 yaşın altında yapılan evliliklerin oranı yüzde 35'e ulaştı. Yani her 3 evlilikten biri erken yaşta yapılıyor. Erken yaşta zorla yapılan evlilikler, çocuk hakları ihlali, çocuk istismarı ve şiddetidir.


Uluslararası sözleşmelerce tanınmış insan haklarının ihlali anlamına gelen erken yaş evliliklerinin sebeplerinin araştırılıp, engellenmesi için neler yapılması gerektiğinin ortaya konulabilmesi için TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri ve Anayasa’nın 98. maddesi gereğince bir Meclis araştırması açılmasını talep ediyorum.

Adalet Bakanlığı’nda yapılan bir çalışmada evlilik yaşının fiilen zaten 14 olduğu gerekçesiyle hukuki olarak da bu yaşlara çekilebileceğinin tartışılması dahi çok ürkütücü.

Daha kendi çocukluğunu yaşamamış, başta eğitim hakkı olmak üzere bir dizi insan hakkı elinden alınmış, örselenmiş, güçsüz bırakılmış çocuk annelerle toplumumuzu ileriye götüremeyiz.”


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE