KADIN ADAYIN KADAR KONUŞ!

Kadın Koalisyonu Ankara'da MHP, CHP ve AKP önünde yerel seçimlerde kadın aday oranlarının azlığını protesto ettiler, “Siyasi partilerin ve adayların kadınlara ne vaad ettiklerini açıkça göstermelerini istiyoruz” dediler.


TIKANMIŞ DEMOKRASİYE ÜRETEN KADIN
Türkiye çapında toplam 85 kadın örgütünün oluşturduğu Kadın Koalisyonu, Ankara'da AKP, MHP ve CHP Merkez binalarının önünde 1 saatlik bir eylemle siyasette temsil oranlarının adaletsizliğini protesto etti. Açılan pankartta; “Tıkanmış demokrasiye üreten kadınla son verin. Ayıplı, eksikli demokrasiye son. Kadın adayın kadar konuş” yazılıydı.

Parti merkez binalarının önünde aynı anda okunan basın açıklamasında, kadınların siyasette var olmasının iktidardan pay alma meselesi olmadığı, bunun siyasetin daha ahlaki, daha insani ve adil olması için önemli bir adım olduğu vurgulandı:

“Türkiye’deki 3 bin 225 Belediye başkanından sadece 18’i kadın. Toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasette bu kadar düşük bir oranda temsil edilmesi bir demokrasi ayıbı. Siyasetin tepesindekiler iddia ettikleri gibi demokratlarsa, bu cinsiyetçi ayrımcılığı ortadan kaldırmalı. Siyasette kadın yokluğu sürdükçe hiçbir partinin adaletten, doğruluktan ve samimiyetten söz etmeye hakkı yok.

Kadınların varlığı siyaseti, rant paylaşma, rant dağıtma savaşı olmaktan çıkaracak, gelişme ve özgürleşme aracı haline getirecektir. Siyasi partilerin ve adayların kadınlara ne vaad ettiklerini açıkça göstermelerini istiyoruz. Siyasetin önceliklerini savaş, para, uluslararası güç politikaları olmaktan çıkaran eğitim, sağlık, sosyal güvenlik sorunlarına hak ettikleri önemi veren neler yapacaksınız? Bugünden sonra söylemenizi bekliyoruz.”

Tepkiler süredursun kadın adaylar da kolları sıvayıp yerel yönetimlere aday olmaya devam ediyorlar: Tüm zorluklara rağmen!

 

BEYOĞLU’NDA BİR FEMİNİST ADAY
Feministler Beyoğlu'ndan Ülfet Taylı'yı aday gösteriyor. Mor Çatı gönüllüsü, feminist Ülfet Taylı kadınların Beyoğlu Belediye Başkan adayı. Taylı için destek kampanyası başlatan kadınlar; "Ancak feminist siyasetle sorunlarımız dile getirilir” diyor ve imza çağrısında bulunuyorlar.

“Ancak feminist bir aday kadınların ihtiyaçlarını başka hiçbir toplumsal sınıfın, grubun siyasi taleplerinin arasına sıkıştırmadan, oy avcılığı yapmadan savunabilir, kadın kurtuluşunu dile getirebilir” diyen kadınlar feminist adaylarıyla dayanışma için bildiri yayınlanıp imzaya açtılar.


Seçim için Feminist Kolektif'’in bildirisi tüm kadın, kadın kurumları ve karma örgütlerden kadınların imzalarına açık. Bildiride şu konulara değiniliyor:

“İşçilerden, Kürtlerden, eşcinsellerden, emekçilerden, etnik/dinsel kimliği yüzünden dışlananlardan, sakatlardan yana bir yerel siyasetin ancak feminist bir yerel siyasetle birlikte yürütülebileceğine inanıyoruz.

Ev dışında ücret karşılığı çalışsak da çalışmasak da hepimiz ev kadınıyız. Karşılıksız ev emeğimizi artıran, bizi kent merkezlerinden, mahallelerden, parklardan sürüp uzaklaştıran, eve hapseden ve erkek şiddetine mahkum olmamıza yol açan yerel politikalara karşı feminist sözümüz var.

Kadınların erkek şiddetine uğramadığı, namus cinayetine kurban gitmediği, ev ve bakım işlerinin kadınlarla erkekler arasında eşit paylaşıldığı bir dünyanın kurulması için, feminist siyaset olmazsa olmaz.”

Taylı, feminist mücadelede uzun yıllardan beri yer alan, aynı zamanda da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüsü ve artık Türkiye’de kadınların gösterdiği ilk feminist başkan adayı.

Taylı'ya destek imzası göndermek için e- posta adresi:
secimicinfeministkolektif@yahoo.com


 

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE