“KADINLAR SEÇİLECEK, TÜRKİYE DEĞİŞECEK”

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve Ege Üniversitesi (EÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile Konak Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kadınlar Seçilecek, Türkiye Değişecek” konulu toplantıda konuşan Demir, Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının, birçok batılı devletlerden daha erken tarihte verildiğini ancak kadınların parlamentoda yeterince temsil edilemediğini belirtti.


Dünya ortalamasının 100 erkek milletvekiline karşın 10 kadın milletvekili olduğunu, bu oranın İsveç’te yüzde 40, Norveç’te yüzde 36, Fransa’da yüzde 11 olduğu bilgisini veren Demir, Türk parlamentosunda ise 1985 yılında yüzde 4.6 olan kadın milletvekili oranının, şu anda yüzde 4.4 olduğunu dile getirdi.


Türkiye’de kabinede 1 tek kadın bakanın bulunduğunu, İsveç kabinesinin yüzde 50’sinin, Norveç kabinesinin yüzde 42’sinin, Danimarka kabinesinin ise yüzde 26’sının kadınlardan oluştuğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu:


“Ülkemiz siyasetinde eksik temsil yaşandığı sorunu gözardı edilemez. 81 ülkede kota çalışmaları yapılmaktadır. Uganda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Brezilya bile cinsiyet kotası uyguluyor. Bunun başka çıkar yolu yoktur. Seçimlerde kota getirilmesi konusunda ciddi işbirliği yapmamız gerekiyor.”


İzmir Kadın Kuruluşları Birliği sözcüsü Yıldız Belger, “Siyasi partilerde kadın kolları, kol olduğu sürece gövdede olamaz” dedi.


Erkek ve kadınlar arasında eşitsizlik bulunduğunu savunan Belger, kadınların siyasette yeterince temsil edilebilmesi için kotanın şart olduğunu söyledi.

 

”SİYASETİN TEMEL TAŞI KADIN”
ANAVATAN eski genel başkan yardımcılarından Gülgün Beşerler ise kadınların siyasette varolabilmesi, varlıklarını sürdürebilmesi için sistemin iyileştirilmesi konusunda birliktelik ve örgütlenmenin gerektiğinin altını çizdi.


“Siyasetin temel taşı kadındır” diyen Beşerler, kadınların siyasi partilerde çay, kermes, kutlamalar düzenleyerek gelir temini konularında görevlendirildiklerini belirtti. Beşerler, “Kadın kollarının özerk yapıya kavuşturulması, cinsiyet kotasının olması gerekiyor” dedi.


EÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nurselen Toygar da, kadınların sorununun ortak olduğunu, bu sorunu çözmek için bilimsel araştırma yaptıklarını kaydetti.


Prof. Dr. Toygar, “Umudumuz, İzmir’de kadınların daha çok siyasete girmesi ve daha çok milletvekili olmasıdır” diye konuştu.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE