KADINLARDAN ADLİ TIP KURUMU'NA PROTESTO

Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, 14 Mayıs Perşembe günü Adli Tıp Kurulu’nun Bahçelievler’deki binası önünde, saat 11:30’da bir eylem düzenliyor.


Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, protesto nedeni olrak şunları söylüyor:
“Çocuğa cinsel istismardan yargılanan 76 yaşındaki Vakit yazarı Hüseyin Üzmez’in jet hızıyla tahliyesi ardından gündeme gelse de olayların ardından atanan ve kısa süre sonra istifasını veren çocuk psikiyatristi Ayten Erdoğan'ın açıklamaları da gösterdi ki, Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu yüzlerce yanlış rapora imza atıyor.

Adli Tıp Kurumu, 6. İhtisas Kurulu'nun mevcut yapısı ve uygulamalarıyla cinsel şiddet faillerinin yargılanıp ceza almaları önünde engel olmaktan başka, tüm kadın ve çocukların saldırıya maruz kalmaları halinde çözümsüz kalacakları, korunmayacakları mesajı veriyor.

Çocuk Psikiyatristi Erdoğan'ın açıklamaları, Adi Tıp Kurumu'nda cinsel istismara maruz kalan çocukların, defalarca muayene edilmesi, çocuğun tecavüzcüsü ile aynı araçla nakil edilmesi, konunun uzmanı olmayan kişilerce defalarca sorgulanması gibi uygulamalarla, mağdur çocukların bu süreçte bir kez daha mağdur edildikleri gerçeğini de gösteriyor.  6. İhtisas Kurulu ‘ruh ve beden sağlığı bozulmamıştır’ raporlarıyla suçluların dışarıda elini kolunu sallayarak gezmesine zemin hazırlıyor.”

Platform ayrıca, mağdurun “mağdur olmadığına dair” raporların dışında, sanıkların “cezai ehliyetleri olmadığına dair” raporlar için Adli Tıp Kurumu kapısında birikmelerine de dikkat çekiyor. Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, yayınladığı bildiriye kadın örgütlerini imzalarıyla destek vermeye çağırıyor.

ADLİ TIP YENİDEN YAPILANMALI!
Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'nun talepleri ise şöyle:
- Adli Tıp Kurumu ve 6. İhtisas Kurulu’nun, mağdurun haklarını koruyacak ve mağduru daha fazla mağdur etmeyecek şekilde yeniden yapılanması,
- Cinsel şiddete maruz kalan tüm kadın ve çocukların haklarının, adli makamlar, hastane, karakol ve ilgili tüm merciler tarafından gözetilmesi,
- Kadın ve çocukların deşifre edilmemesi,
- Yasal süreçlerin cinsel şiddete maruz kalanın bir kez daha travma yaşamasına yol açmaması
- Suçluların cezalandırılması için gerekli uygulamaların hayata geçmesi.

 

GAMZE ÖZÇELİK DE AYNALI ODAYA ALINACAK

Üzmez olayı gibi ses getiren bir başka olay da Manken Gamze Özçelik davasıydı. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen Adli Tıp Kurumu Gamze Özçelik’i tekrar çağırdı.

Eski sevgilisi Gökhan Demirkol tarafından uygunsuz görüntüleri internette yayınlanan Özçelik, muayene için Adli Tıp’a çağırıldı. Ancak bazı uzmanlar, ‘Genel kurula gelirse tekrar travma yaşar’ derken, bazıları ise ‘Ruh sağlığı bozukluğunun kalıcı olup olmadığının tespiti için gelmeli’ diye görüş bildirdi. Adli Tıp Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, 6. İhtisas Kurulu’nun verdiği “Ruh sağlığı bozulmuştur” kararını dikkate alarak raporlarda görülen çelişkilerin giderilmesi için toplanan kurulun oyuna sundu. Ancak oy birliği çıkmayınca Özçelik`in doktor kontrolünde aynalı odada muayenesine karar verildi. Özçelik’in ruh sağlığının bozulduğuna karar verilirse Gökhan Demirkol, 10 yıl hapis istemiyle yargılanacak.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE