AİLE İÇİ ŞİDDET HAKKINDA CEZA ALAN İLK ÜLKE: TÜRKİYE!

VAHŞET GÖSTERE GÖSTERE YAŞANDI!

Nahide Opuz, eşi Hüseyin Opuz’dan sürekli şiddet görmeye başladı ve yıllarca süren karakol, hastane, mahkeme trafiği başladı. Opuz, kocası tarafından tehdit edildiği için bu süreçte yaptığı bazı şikayetleri geri çekti. Ama 2001 yılında bitmek bilmeyen şiddet daha da sertleşti ve kocası Hüseyin Opuz, Nahide Opuz’u 7 yerinden bıçakladı. Bu denli ağır bir darptan sadece 840 TL para cezası ile kurtulan Hüseyin Opuz, kayınvalidesi Mintena Beydur’u da öldürdü. 15 yıl hapse mahkûm edilen Opuz’un daha sonra tahliyesine karar verildi.

 

TÜRKİYE AİLEYİ KORUYAMIYOR MU?
Nahide Opuz, şiddete karşı mücadelesinin son durağı olarak AİHM’ye başvurdu. Yetkililerin davayı aileiçi bir konu olarak gördükleri ve şikayetlerin geri çekilmesinin ardındaki nedenleri görmezden geldikleri tespitinde bulunan AİHM, Türkiye’nin her türlü aileiçi şiddetin cezalandırıldığı ve mağdurların yeterli düzeyde korunduğu bir sistemi kurmakta başarısız olduğunu vurguladı. AİHM, yargının bu tür durumlarda pasif kalmasının aileiçi şiddet için elverişli bir ortam yarattığını belirtti ve davacının ve annesinin yaşadıklarının cinsiyete bağlı şiddet kapsamında görülebileceğini ve bunun da bir ayrımcılık olduğunun altını çizdi.

BU DA BİZE DERS OLSUN!
Türkiye’de yargının bu tür şikayetlerde sonuna kadar gitmemesi ve şiddet uygulayan tarafların cezasız kalmalarının aileiçi şiddetle mücadelenin etkisiz kaldığını gösterdiği de AİHM’nin verdiği mesajlar arasında. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını garanti altına alan 2., işkence ve kötü muameleyi yasaklayan 3. ve ayrımcılığı yasaklayan 14. maddeyi ihlal ettiğine oybirliğiyle karar verildi. Bu karar gereği Türkiye, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 36 bin 500 Euro ödeyecek.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE