EŞİNİN EĞİTİMİNİ ENGELLEYEN KOCAYA CEZA!

Daha önce de birlikte yaşadığı ve resmi nikahı olmayan erkekten şiddet gören kadın lehine “erkeğin evden uzaklaşması ve evin giderlerini karşılamasına” karar veren Hakim Eray Karınca’dan yine örnek teşkil eden bir karar geldi. Karınca, Türk hukuk sisteminde ilk kez “kadının sosyal şiddet görmesi” gerekçeli bir karar aldı.


Ankara 8. Aile Mahkemesi, bir boşanma davasında eşini eve kapatıp, sadece ev işleri yapmasını bekleyen, üniversiteye gitmesini, yalnız dışarıya çıkmasını engelleyen kocanın eşine “sosyal şiddet” uyguladığına hükmederek 30 bin YTL tazminat cezası kararı verdi.

“SOSYAL ŞİDDET” GEREKÇELİ İLK CEZA ÖRNEĞİ
Fransa’da yaşayan ve Kırşehir’e tatile gelen N.B. üniversiteyi kazanan H.B ile evlenmek istedi. N.B. yurtdışında eğitimine devam etmek isteyen H.B.’nin bu şartını kabul edince evlendiler. Ama H.B. aradan geçen sürede N.B.’nin verdiği sözleri tutmaması üzerine boşanmak istedi ve Türkiye’ye geri döndü.

Mahkeme “davalı kocanın ağır kusurlu olduğu” gerekçesiyle çiftin boşanmasına karar verdi. Hakim Eray Karınca H.B’ye aylık 400 TL olarak verilen tedbir nafakasının “yoksulluk nafakası” olarak devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, Türk Medeni Kanunu’ndaki “kusurlu olanının tazminat ödeyeceğine” yönelik hüküm uyarınca N.B.’nin eşine 20 bin maddi ve 10 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Hakim Karınca, kararında bir boşanma davasında ilk kez, “kadının sosyal şiddette maruz kaldığı” değerlendirmesini yaparak şöyle konuştu:

“H.B.’ye fiziki şiddet uygulandığı yolunda kanıtlar bulunduğu gibi, evden çıkması kısıtlanarak ve kendisini geliştirip içinde yaşadığı yabancı ülkeye uyum sağlaması için gerekli ortam sağlanmadığı için uğradığı sosyal şiddet de değerlendirilerek manevi tazminata takdir edilmiştir.”

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE