KADINI KORUYAN TOPLUSÖZLEŞMELER HAYATTA!

Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında imzalanan ve 2009- 2010 yılını kapsayan toplu iş sözleşmesinde kadını koruyan hükümler yer aldı. Hukukçular bu maddelerin hukuka aykırı olduğunu savunurken, sözleşmenin dikkat çeken başka bir tarafı da bu maddelere işçilerden itiraz gelmemiş olması.


Bir benzerinin daha önce başka bölgelerde de yapıldığı bilinen sözleşme özellikle şiddet gören ve hakları çiğnenen kadınları korumaya yönelik. Adana, Küçükdikili Beldesi’nin DTP’li Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşmeye, “Eş ve çocuklarına karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyen, şiddet uygulayan işçinin ücretinin yüzde 50’si eşe ödenir” ve “Resmi nikáhsız yaşadığı belirlenen işçinin iş akdi, ihbar tazminatı ödenmeksizin feshedilir” hükmü kondu. Şanlıurfa’nın DTP’li Viranşehir Belediyesi ile yine Genel-İş arasındaki toplu iş sözleşmesine de, “eşine şiddet uygulayan işçinin yarım maaşı mağdur kadına verilir” maddesi kondu. Belediye-İş’in Bismil Belediyesi ile imzaladığı toplusözleşmede de, kız çocuğunu okutmayanların maaşlarının eşlerine verilmesi ve ailesine şiddet uygulayanın maaşlarının eşlerine verilmesi maddeleri konuldu.

EŞİNE ŞİDDET UYGULAYANA MAAŞ YOK!
Eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşı eşe verilecek. Sözleşmenin imzalanmasından sonra evli olmasına rağmen ikinci evlilik yapanların ücretleri, şikayet halinde eşlerine bağlanacak. İstifa eden bir çalışanın sosyal alacakları da, eşinin rızası olmadan kendisine verilmeyecek.

Yenişehir Belediyesi’nin ait şantiyesinde gerçekleşen ve işçilerin de hazır bulunduğu törende, DTP’li Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ile Belediye-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan 2009- 2010 yılını kapsayacak ve işçilere ortalama yüzde 14 ücret zammı getirecek sözleşmeyi imzaladı.

İŞÇİLER İTİRAZ ETMEDİ
Belediye İş-Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan şunları kaydetti: “Yenişehir Belediyesi yönetimi de sözleşmenin bu noktaya getirilip imzalanmasında üstün çaba harcadı. Sözleşmemize yeni maddeler de ekledik. Örneğin evli olarak çalışan biri istifa ettiğinde sosyal alacaklarının ödenmesi eşinin rızasının alınması şartına bağlanmıştır. İşçilerden itiraz yok Ayrıca, karısına veya çocuklarına şiddet uyguladığı tespit edilen işçilerin maaşları kendisine değil karısına verilecek. Bir diğer madde ise ikinci evliliklerle ilgili: Sözleşmenin imzalanmasından sonra, evli olmasına rağmen ikinci evlilik yaptığı tespit edilen ve ilk eşi şikáyetçi olan çalışanların maaşları da ilk eşe bağlanacak. Bu uygulamamız çalışan erkekleri rencide etmeye yönelik değil. Bu maddeler sanki erkek işçiler eşlerine şiddet uyguluyor diye de sözleşmeye eklenmedi. Çalışanların eşlerinin mağdur olunmasını engellemeye yöneliktir.

İşçiler de bu maddelere herhangi bir itirazda bulunmadı. Ancak biz yine de önlem olsun diye bunları sözleşmeye ekledik.”


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE