Cinsiyetçi Açıköğretim Soruları

 

Açıköğretim Fakültesi Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi programında çıkan final sorularına “cinsiyetçi” oldukları gerekçesiyle tepki var. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı üyesi, avukat Canan Arın soruları “çirkin” diye niteliyor ve şunları söylüyor: “Cinsiyet eşitliğine aykırı, erkeği üstün kadını ikincil kılan bir zihniyeti yansıtıyor. ‘Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadele Sözleşmesi’ne (CEDAW) ve Türkiye'nin taraf olduğu bütün sözleşmelere aykırı.” Arın'a göre, soruları hazırlayanların aleyhine dava açılmalı.

Sınavda sorulan, “Aşağıdakilerden hangisi kadına özgü bir davranış olarak kabul edilir?” sorusunun yanıtları arasında; “çokbilmişlik, baskıcılık, konuşkanlık, mantıksal düşünme, kendine güvenme” şıkları yer alıyor ve cevap anahtarında doğru yanıt “konuşkanlık” olarak gösteriliyor.

Tuhaf ve cinsiyet ayrımcılığını göstere göstere yapan sınavın sorularını hazırlayanlar hakkında gerekli incelemenin yapılmasını diliyor ve bu çirkin olaya sebep olan yetki mekanizmasına biber sürüyoruz.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE