KADININ SAĞLIK HAKKI VERİLSİN!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “Kadınlar ve Sağlık” konulu raporunda, son yıllarda kaydedilen ilerlemelere rağmen, toplumların hala, özellikle gençlik ve yaşlılık döneminde kadınların sağlık konusundaki taleplerini karşılayamadığını açıkladı.

Kadınların, ihtiyaçlarına ve kendilerine özgü sorunlarına uygun tedaviden yararlanamadığının vurgulandığı raporda, özellikle yaşlı kadınların durumunun endişe verici olduğuna dikkat çekildi ve kadınların hak ettikleri ve ihtiyaç duydukları tedavi ve desteği almasının artık zamanının geldiği belirtildi.

Eğitim ya da karar verme gücünün yetersizliği/yetersiz bırakılışı ve gelirin az olmasının kadınların hem kendilerinin, hem de ailelerinin sağlığını koruma becerisini sınırlandırabildiği, kadınların sağlığı konusunda bölgesel ve uluslararası önemli farklılıklar olsa da kadın ve genç kızların özellikle ayrımcılık, şiddet ve yoksulluk gibi benzer engellerle karşılaştığı gerçeği de raporda vurgulandı.

Başta, genellikle ailelerin yaşlı bireyin yükünü üstlendiği ülkelerde, hükümetlerden yaşlı kadınların sağlık masraflarını karşılamak için çaba göstermesini isteyen örgüt, ayrıca yaşlı kadınların ihtiyaçlarına cevap vermenin hastalığı daha iyi anlamaktan geçtiğini vurguladı.

UZUN VE SAĞLIKSIZ BİR HAYAT
Kadınların erkeklerden ortalama 6-8 yıl daha fazla yaşadığını hatırlatan Dünya Sağlık Örgütü, bunun gibi bazı biyolojik avantajlara rağmen, kadınların sağlığının sosyo-ekonomik duruma bağlı olduğunu bildirdi.

Kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşaması nedeniyle yaşlı kadınların sayısının daha fazla olduğunun belirtildiği raporda, ülkelere, bugünden itibaren yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarının masraflarının sorumluluğunu üstlenmeye hazırlanmaları gerektiği uyarısında bulunuldu.

CİNSEL SAĞLIK YALNIZ EVLİ KADININ HAKKI MI?
Kadınların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için doğum öncesinde başvurulabilen merkezler, ruh sağlığı, rahim kanseri teşhisi ve tedavisinin yapıldığı merkezlerin bulunduğunu belirten DSÖ, ancak birçok ülkede cinsel sağlık hizmetlerinin evli kadınlara yönelik olduğunu, bekar ve genç kızların gözardı edildiğini vurguladı.Hayat kadınları, uyuşturucu bağımlısı kadınlar ya da kırsal kesimde yaşayan kadınlara yönelik sağlık merkezlerinin sayısının da çok az olduğunu kaydedildi.

BAŞLICA ÖLÜM NEDENİ: AIDS, VEREM VE AŞIRI KİLO
AIDS, verem ve aşırı kilonun 15-45 yaşındaki genç kızların ve kadınların başlıca ölüm nedeni olduğunu açıklandı. Bulaşıcı olmayan hastalıkların 45 yaşından yaşlı kadınlarda önde gelen ölüm nedenleri haline geldiği de raporda konu edilen diğer başlıklar arasında.

Raporda; kadınlar, yapabileceklerinin tamamını yerine getiremiyorsa, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam süremiyorsa sağlıklı bir toplumdan bahsetmenin mümkün olmadığı ifade edildi.

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE