10 HAMİLEDEN 1’İ ŞİDDETE UĞRUYOR!
Evli ya da bekar her 5 kadından biri, kendi aileleri, eşlerinin aileleri, akrabaları, okuldan veya iş yerinden kişiler tarafından fiziksel şiddete uğruyor. Araştırma, Türkiye’de fiziksel ve cinsel şiddet gören kadın oranının yüzde 42 olduğunu ortaya koyuyor. Bu çalışmanın üzücü diğer bir sonucu, her 10 kadından 1’inin hamileliği süresince şiddete maruz kalması. Şiddete uğrayan evlenmiş her 4 kadından biri, yaşadığı şiddet sonucunda yaralanıyor. Eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan her 3 kadından biri, yaşamına son vermeyi deniyor.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan “Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması”na katılan 26 yaşında, boşanma davası süren, 1 çocuk sahibi bir kadının sözleri ise bu acı tabloyu kadının gözünden anlatıyor: “Şimdi ben eşimden, kızımın babasından dayak yedim, o zaman hamileydim. Biliniyordu zaten hamileliğim, 3 aylık hamileydim. Dayaktan dolayı çocuk kasıklarıma kadar düşmüş. Düşme tehlikesi çok oldu. Düşürebilirdim de, çocuğumu kaybedebilirdim de... Allah’tan öyle bir şey olmadı. Ondan sonra ben ayrıldım, dayaktan sonra ayrıldım.”

Türkiye’de çağdışı bu durum yaşanıyorken, tüm dünyada kadına yönelik şiddet vakalarında da gözle görülür bir azalma yok. ABD’de her 15 saniyede 1 kadın, genellikle eşi ya da erkek arkadaşı tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılıyor. Kanada’da aileye yönelik şiddetin maliyeti, tıbbi bakım ve verim kaybı dahil yılda 1,6 milyar dolara ulaşıyor.

Dünyada hala her 3 kadından 1’i yaşamı boyunca şiddete maruz kalıyor.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE