Ali Köse
İlahiyatçı Ali Köse Türkiye’deki türbe merakını araştırmış ve bu konuda çok kapsamlı bir araştırma yapmış. Köse bu araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de çoğunluğun “popüler dindar” olduğunu açıkladı.  Kendisi ile yapılan bir röportajda türbe ziyaretçilerinin yüzde 62’sinin neden kadın olduğu soruldu. Köse’nin cevabı ise şöyle oldu:
“... Türkiye'de kadınlar için “kutsal mekân arayışı” da var. Çünkü camiler, kadınlara açık değil. Camilerde elde edemedikleri bu imkânı, türbelerde arıyorlar... Cami, “insanları bir araya toplayan yer” demek. Ve işin ilginç yanı, Peygamberimiz zamanında böyle değildi. Hatta Hz. Ömer'in başından geçen bir olay var. Hz. Ömer, Cuma hutbesini okurken bir konu anlatır. Sözünü bitirince, arka taraftan bir kadın kalkar ve Ömer'in söylediklerinin falanca ayetle çeliştiğini söyler. Bunun üzerine Hz. Ömer şöyle der: “Ömer yanıldı, kadın haklı!” Yani o zaman bile, camide kadın var ve kalkıp, hiddetiyle meşhur Halife Ömer’e yanlışını söyleyebiliyor.”


Kadınlar ve cami konusunda bir de öneri getiren Köse: “Kadınlar için abdest yeri, namaz bölümü olmayan camilere belediyeler imar izni vermemeli” diyor. O bilindik ve çağdışı kalıplardan uzak, dine sağlıklı bir noktadan bakan ve “kadın”ı dışlayan sisteme karşı duruşu nedeni ile Ali Köse’yi öpüyoruz.



anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE