TÜRK ERKEĞİ EV İŞLERİNDE BERBAT!

AB Üyelik Süreci ve Kadın İstihdamı konferansında KEİG Başkanı Özar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ensarioğlu, KAGİDER Başkanı Onanç ve Gazeteci Funda Özkan kadınların yaşam koşulları ve istihdamsızlığını tartıştı.

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Başkanı Şemsa Özar, Türk erkeğinin evde kadına yardımcı olması konusunda dünya sonuncusu olduğunu anlattı ve şunları söyledi:
“Kadın ve erkeğin yaşamlarını 24 saatlik dilimler halinde karşılaştırdığımda şöyle bir sonuçla karşılaştım: Türkiye ortalamasına göre erkekler günde 5 saat 18 dakika, kadınlar ise 6 saat 25 dakika çalışıyorlar. Yani Türkiye’nin toplumsal üretimine kadınlar erkeklerden daha fazla katkıda bulunuyor ama bunun karşılığını alamıyorlar. AB ülkelerinde erkekler ortalama günde 2 saatin üzerinde hane halkı ve ev bakımına zaman harcarken, Türkiye'de sadece 43 dakika harcıyorlar.”

NEREDEYSE 10 KADINDAN 7’Sİ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR
Şemsa Özar, Türkiye’deki kadın istihdamı konusuna da değindi:
“İstatistiklere göre, Türkiye’de 12 milyon kadın kendisini ev kadını olarak ifade ediyor. İstihdamda olan kadın sayısı 5 milyon, erkek sayısı 15 milyon civarında. Bu kadınların yüzde 39’u ücretsiz aile işçisi; yüzde 66’sı kayıt dışı çalışıyor, herhangi bir sosyal güvenceden yoksun. 72 milyon nüfuslu bir ülkede tarım dışı sektörlerde kayıtlı çalışan kadın sayısı ise yalnızca 2 milyon 300 bin kadar.”

“Kadın istihdamının bu kadar düşük olmasının en önemli nedeni, eğitim seviyesidir” diyen Ensarioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2008 verilerine göre toplam kadın nüfusunun yüzde 15.8’inin okur yazar olmadığını; bu oranın erkeklerde ise yüzde 4 civarında tespit edildiğini belirtti.

Gazeteci Funda Özkan ise kadınların daha çok kuaför, lokanta, dikiş-nakış, bebek bakıcılığı gibi alanlarla sınırlı bırakıldığını dile getirdi.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE