SÜT İZNİNE ANNE KARAR VERİR!

Konya 2. İdare Mahkemesi, doğum yapan memurların süt izinlerini görevli oldukları idarenin değil, annenin kendisinin belirleyeceğine hükmetti.

Bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yapan davacı, doğum yapması nedeniyle süt izni kullanmak üzere okul yönetimine başvurdu. Okul müdürlüğü de memurların süt izinlerini sadece 1,5 saatlik öğle tatilinde kullanabilecekleri yönünde görüş bildirdi.

Davacı kadın da bunun üzerine süt izninde kendisinin saat seçme hakkı olduğunu ifade ederek, okul yönetiminin izin vermemesi nedeniyle yaşadığı mağduriyetinin giderilmesi ve söz konusu işlemin iptali istemiyle Konya 2. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

KARAR ANNENİN!
Mahkeme kararında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda, “1 yaşından küçük çocukları olan memurların günde toplam 1,5 saaat süt izni hakkı olduğu, verilen süt izninin kullanımında da annenin seçim hakkı olduğunun” hükme bağlandığı hatırlatıldı.

Kararda, okul idaresinin süt izninin öğle saatinde kullanılması yönündeki görüşünün davacıyı mağdur edeceği ve idarenin söz konusu işleminde hukuka uyarlılık bulunmadığının altı da çizildi.

ANNELERİN YASAL HAKLARINI HATIRLAYALIM
4857 sayılı İş Kanunu'nun 74. maddesine göre, kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.


Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse arttırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz. İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.



anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE