ÇOCUKLAR EVE, KADINLAR İŞE!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2006 Çocuk İşgücü Anketi’ne göre Türkiye’de, 6 ila 17 yaş arasında, tespit edilebilen 958 bin çocuk işçi var; bunlardan 632’si oğlan, 326’sı kız çocuğu. Çocukların 392 bini (yüzde 40,9) tarım sektöründe, 566 bini (yüzde 59,1) tarım dışı sektörlerde çalıştırılıyor. Çocukların yüzde 53’ü ücretli; yüzde 2,7’si işveren hesabına, yüzde 43,8’i aile yanında ücretsiz çalıştırılıyor.

Ülkemiz, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2006’da kabul ettiği “Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 182 Numaralı Acil Önlemler Sözleşmesi” imzalayan Birleşmiş Milletler ülkeleri arasında yer alıyor.

Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi (Fişek Enstitüsü)’nden Gürhan Fişek çocukların şalıştırılmaması ve şartlarının iyileştirilmesi konusunda şunları söyledi:

“Özellikle denetlenmeyen küçük işyerlerinde çok fazla çocuk çalıştırılıyor. Çocukların çalıştırılmasının tamamen sonlandırılması gerekiyor. Diğer taraftan ülkelerin yoksulluk ve nüfus sorunu var. Ailelerin gelir düzeyi yeterli olsa çocuk işçi sayısında azalma olacak. Çocukların aile için maliyeti yüksek, dolayısıyla aileler maliyeti düşük çözümlere yönelip çocukları çalıştırıyor.

ZORUNLU EĞİTİM 12 YILA ÇIKARILMALI
8 yıllık temel eğitim, çocuk işçiliğini azaltılmasında önemli bir adım; bu çözümün üzerinde önemle durmak lazım. Çocuk istihdamının tamamen azaltılması amacıyla temel eğitimin 12 yıla çıkarılmasını istiyoruz.

Çocukların en kötü biçimde çalıştırılmasının tamamen sonlandırılması gerekiyor, bu alanda iyileştirme olanağı yok.

Ailelerin ekonomik ve sosyal düzeyinin yükseltilmesi, anne ve babaların çalışma hayatına katılması gerekiyor. Mutlaka ev içinde bulunan anne çalışmalı ki aile çözüm olarak çocuklar çalıştırmasın. Kadın istihdamı çocuk işçiliğiyle mücadelede önemli bir etken.”


 

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE