TÜRK ANNESİNİN YAŞAM STANDARDI YÜKSELMELİ!

Save The Children’ın, dünyadaki anne ve çocukların durumuna ilişkin “Dünya Annelerinin Durumu 2010” başlıklı yıllık raporu kısa süre önce yayımlandı.   
    

Raporda yer alan 160 ülke “az gelişmiş”, “gelişmekte olan” ve “gelişmiş ülke” olarak 3 ayrı kategoride değerlendirildi. Bu listede Türkiye, 77 ülkenin bulunduğu gelişmekte olan ülkeler kategorisinde ele alındı.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, raporda, anne ve çocukların yaşam koşulları, eğitim durumları ve ekonomik gelir düzeyleri gibi birçok ölçütün değerlendirilerek bir indeks oluşturulduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
“Save The Children’ın kabinedeki kadın sayısı, anne ölüm riski, kadın ve çocukların okula gitme oranı gibi kriterleri göz önüne alarak hazırladığı raporda; Türkiye, anneler indeksinde 77 ülke arasında Honduras ile birlikte 60. sırayı paylaşıyor. Aynı listede Küba birinci sırayı alırken, onu İsrail ve Arjantin takip ediyor. Son sırada ise Nijerya bulunuyor. Suudi Arabistan, Gana, Suriye, Guatemala gibi ülkeler bizden geride. Rapora göre, Türkiye kadın indeksinde 77 ülke arasında 65., çocuk indeksinde de 81 ülke arasında 16. sırada yer alıyor.”  
      

880 ANNEDEN BİRİ ÖLÜYOR!
Rapor’un annelerin durumuyla ilgili verilerinde, Türkiye’de anne ölüm risk oranının 880’de 1, sağlık personeli tarafından yaptırılan doğumların oranının yüzde 91, modern doğum kontrolü yöntemleri kullanan kadınların oranının da yüzde 43 olduğu belirtiliyor. Toplam okula gitme yılının ise 11 olduğu yer alıyor. Hükümetteki kadın bakan oranı da Türkiye’de yüzde 9 olarak görülüyor. Çocukların durumuyla ilgili verilerde de 5 yaş altı ölüm oranının her bin canlı doğumda 22, ilköğretime gitme oranı yüzde 98, güvenli suya ulaşabilen nüfus oranı da yüzde 97 olarak yer alıyor.
       
Rapordaki rakamların bazıları 2010’dan önceki yılların verileri. Bu nedenle Türkiye’nin sıralamada daha üstlerde yer alması gerekiyor. Kabinedeki kadın bakan sayısının az olması Türkiye’nin sıralamadaki yerini düşüren önemli bir faktör. 
       

Rapor’daki rakamlar her ne kadar sıralamalarda gerilerde olduğumuzu gösterse de ülkemizde sağlık alanında ciddi anlamda iyiye doğru gidiş söz konusu. Kadınlarımızın politikaya sokulması ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi gerekiyor.”



 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE