ÇOCUKLAR DA AİLE İÇİ ŞİDDET MAĞDURU...

Hem şiddete doğrudan maruz kalan hem de annesinin, babasının veya kardeşlerinin sık sık küçük düşürüldüğüne, tehdit edildiğine ya da dayak yediğine şahit olan çocuklar şiddetten olumsuz etkileniyor. Her iki durumda da çocuğun kendine saygısı, büyüklere duyduğu güven duygusu ve yaşam sevinci yara alıyor.

Aile içi şiddetin çocuğun üzerindeki etkisi çocuğun yaşına, şiddete maruz kaldığı ya da şahit olduğu süreye, çevresindeki akraba, arkadaş ve yetişkin çemberinde şiddetin nasıl yorumladığına göre farklılık gösterir. Evlerinde şiddetle iç içe yaşayan çocuklarda sık sık şu tepkiler görülüyor:

SUÇLULUK, ÜZÜNTÜ, NEFRET...
Çocuklar yaşanan şiddet ve şiddeti durduramamak ile ilgili suçluluk duygusu, ailesi adına üzüntü, anne babasına karşı duygularında karışıklık (sevgi ve nefreti aynı anda hissetme), terk edilmekten korkma, duygularını ifade etmekten korkma, yaralanmaktan korkma, yaşamındaki şiddet ve karmaşa nedeni ile kızgınlık duyma, depresyon (aşırı mutsuzluk), çaresiz ve güçsüz hissetme, evde olan bitenlerden utanma gibi duygusal değişimler yaşıyorlar.

ŞİDDETİN NORMAL OLDUĞUNU DÜŞÜNEBİLİYORLAR
Ailede şiddete maruz kalan ya da şiddete tanık olan çocuklarda sıklıkla sevdiği insanlara vurmanın normal olduğuna inanma gibi olumsuz örneklemeler oluşuyor. Ayrıca bu çocuklarda bilişsel olarak şiddetin sorumluluğunun kendinde olduğunu düşünme; kendi davranışları için başkalarını suçlama; istediğini yaptırmak, kızgınlığını belirtmek, güçlü hissetmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için vurmanının normalleşmesi gözleniyor. Ailede şiddetle bağlantılı olarak düşük benlik saygısı; istediklerini ve ihtiyaçlarını belirtememe; verilenle yetinme; başkalarına güvenmeme; kızgınlığın kötü bir şey olduğuna ve kızgın insanın başkalarına zarar vereceğine inanma; rollerle ilgili katı yargılara sahip olma gibi durumlar da görülen etkiler arasında.

UYKU SORUNLARI VE OKULDA BAŞARISIZLIK
Şiddet her çocukta farklı davranışsal sonuçlara neden olabiliyor. Bazı çocuklar bu tür durumlarda aşırı hırçın ya da isyankar davranırken bazıları içine kapanıp, hayatı siyah beyaz olarak görebiliyor veya tamamen donuklaşıp duygusuz davranabiliyorlar. Ancak ne olursa olsun bu durum çocuklarda uyku problemleri, kabus görme ya da okulda başarısızlığa neden oluyor.

ARKADAŞLIK KURMADA SORUN YAŞIYORLAR
Çocuğun sosyal ve kişisel gelişiminin mihenk taşlarından biri olan arkadaş kavramı da şiddet gören çocuklarda zorlaşıyor. Şiddetin çocuğun hayatındaki toplumsal etkilerinin başında arkadaşlarından ve akrabalarından uzak durma, ilişkilerinde genellikle kavgacı olma, çok çabuk arkadaş olup arkadaşlıklarını aniden bitirme, başkalarına güvenmekte (özellikle yetişkinlere) zorluk çekme, kızgınlığını kontrol edememe, uzlaşma becerileri gösterememe, evden uzaklaşma, aşırı sosyal yaşantı, arkadaşlarına zorbalık yapma ya da kendini ezdirme, şiddet içeren ilişkiler içine girme ve bu ilişkilerde ya ezen ya da ezilen taraf olma, arkadaşlarla aşırı sert oyunlar oynama gibi durumlar geliyor.

 

AİLE İÇİ ŞİDDETİN YAŞANDIĞI EVLERDE:
- Çocuklar anne baba arasındaki gerginliğe yol açmakla suçlanırlar.
- Çocuk evin içinde korku duyarak dolaşır.
- Evdeki mutsuzluk nedeni ile çocuğun yeme, içme, bakım ve temizlik ihtiyaçları ihmal edilebilir, okul durumu takip edilmez veya çocuğun uykuları bölünür, ders çalışamaz.
- Çocuğun duygusal ihtiyaçları karşılanamaz; üzüntüsü, sevinci, korkusu, endişesi yetişkinler tarafından fark edilmez.
- Çocuğun kavgalar sırasında taraf tutması istenir.
- Çocuğun şiddet gören kişiyi koruması, rahatlaması veya şiddet gösteren kişiyi sakinleştirmesi beklenir.
- Şiddet gösteren ebeveyn sık sık çocuğa kendisinin ne kadar haklı olduğunu anlatmaya çalışır ve çocuğun kafası karışır.
- Çocuk şiddet anında annesini ve kardeşlerini korumaya çalışır.
- Çocuk aşağılamaları, hakaretleri duymak ve dayak, tekme, tokata seyirci olmak veya bunları kendisi yaşamak zorunda kalır.
- Aile içi şiddet olan evlerde büyüyen çocuklar güçlü olanın güçsüz olana vurma hakkı olduğunu, şiddet yoluyla istediklerini elde etmenin mümkün olduğunu öğrenir.



anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE