KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ BİR TÜRLÜ SAĞLANAMIYOR

Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık raporuna göre, İzlanda kadın erkek eşitliği konusunda yine başı çekti. Çalışmada kadınların sağlık, eğitim, ekonomik güç ve siyasi temsil gibi alanlarda erkekler karşısındaki durumu ele alınıyor.

Kuzey ülkeleri cömert annelik ve babalık izinleri, yüksek eğitim standartları ve devletin sübvanse ettiği çocuk bakımıyla listede başı çekiyor. Listede 1. sırada bulunan İzlanda’yı Norveç, Finlandiya, İsveç izliyor. Yeni Zelanda ise 5. sırada.

İngiltere yine 15’inci sırayı alırken, Amerika Birleşik Devletleri ilk kez ilk 20 ülke arasına girmeyi başardı.

Tüm gelişmelere rağmen listenin başındaki İzlanda bile kadın-erkek farkını tam olarak kapatabilmiş değil. İzlandalı kadınlar, erkeklerin ekonomi, sağlık, eğitim ve siyaset alanlarında faydalandığı fırsatların yüzde 85’inden faydalanabiliyor.

TÜRKİYE KADIN EŞİTLİĞİNDE SINIFTA KALDI
Türkiye ise yine listenin en son sıralarında. 134 ülke arasında geçen yıl 129’uncu sırada yer alan Türkiye, bu yıl 125’inci sırada.

Türkiye’nin geride bıraktığı ülkeler, Fas, Benin, Suudi Arabistan, Fildişi Sahilleri, Çad ve listenin en son sırasındaki Yemen.

Fransa ise geçen yıl 18’inci sıradayken bu yıl 46’ncı sıraya kadar geriledi.

Araştırmada, tüm ülkelerde eğitim ve sağlık alanlarındaki kadın erkek eşitsizliğinin en az düzeyde olduğu, ancak ekonomik katılım ve fırsatlar konusunda farkın arttığı belirtildi.

Raporda dünyada kadın erkek eşitsizliğinin tam olarak giderildiği hiç bir ülke olmadığına dikkat çekildi ve daha yapılacak çok iş olduğu vurgulandı.

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE