İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN AŞAMALARI

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan “Mobbing-çözüm önerileri” alt komisyonu, ilk toplantısını yaptı ve şu bilgileri verdi:

“Mobbing’in birinci aşamasında tetikleyici unsur çoğu zaman bir çatışma oluyor, bu çatışmanın sürmesi halinde de mağdur, iş arkadaşları veya yönetim tarafından damgalanıyor.

İkinci aşamada psikolojik saldırılar başlıyor, taciz dinamikleri harekete geçiyor. Üçüncü aşamada ise, yönetim mobbing sürecinde yıpranan, kendini savunma mekanizması zayıflayan mağdurun hatalı olduğu sonucuna vararak ondan kurtulmayı isteyebiliyor. Dördüncü aşama da işten kovulma veya ayrılmayla sonuçlanıyor.

İş hukukunda psikolojik tacizle ilgili açık ve doğrudan bir düzenleme yok. Ocak’ta TBMM’de görüşülerek yasalaştırılması planlanan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın 417. maddesinin ilk fıkrasında, ‘İşveren, işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür’ deniyor.”

 


 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE