KADIN ÇALIŞIP ÇALIŞAMAYACAĞINA TEK BAŞINA KARAR VEREMİYOR!

Kadir Has Üniversitesi’nden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin’'in yaptığı araştırmaya göre, kadının çalışma hayatıyla ilgili kararlarında dini değil geleneksel yapının belirleyici olduğu ortaya çıktı. Eş ve annelik ön plana çıktığı için iş yaşamı konusunda kadın tek başına karar veremiyor.

İstanbul’da, farklı gelir ve eğitim düzeyindeki 10 ilçede yapılan araştırma 2009’da başladı. 1 yıl süren çalışma kapsamında Sultanbeyli, Ümraniye, Kadıköy, Pendik, Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Bağcılar, Zeytinburnu ve Başakşehir’de, 18-55 yaş arası 518 çalışmayan kadınla telefon ve yüz yüze görüşmeler yapıldı. Elde edilen verilere göre;

ÇALIŞMAK İÇİN MECBUR OLMAK ŞARTI ARANIYOR
“Mecbur kalsanız çalışır mısınız” sorusuna verilen “Evet” cevaplarının oranı genelde yüksek. Bağcılar, yüzde 96,1 oranıyla ilk sırada yer alırken, Pendik yüzde 70,6 ile en düşük ilçe çıktı. Ancak mecbur olmadan “İş olsa çalışır mısınız” sorusuna verilen “Evet” cevapları ise düşüşte. En yüksek “Evet” diyen ilçe, yüzde 68 oranıyla Bakırköy olarak belirlendi. Bakırköy’ü yüzde 61,5 ile Kadıköy, yüzde 55,8 ile Şişli izliyor. En düşük “Evet” cevabı veren ilçe ise yüzde 37 ile Sultanbeyli.

EŞ VE ANNELİK ÖN PLANDA!
Kadınlar “Neden çalışmazsınız” sorusuna “Ailem ya da eşim izin vermiyor” diye cevap veriyor. Sultanbeyli yüzde 42,9’la birinci. Aile ya da eş onayını en düşük söyleyen ilçeler ise Şişli, Pendik, Kadıköy ve Beşiktaş. Araştırmada, deneklere “Eş ve ailenin çalışmasını istememesi”nin etkisi de soruldu. “Hiç etkisi yok” diyenlerin oranı en yüksek yüzde 73,1 ile Şişli’de çıktı. Şişli’yi, yüzde 72,5 ile Beşiktaş, yüzde 62,7 ile Bakırköy izledi. En düşük olduğu ilçeler ise Zeytinburnu (yüzde 42,3), Kadıköy (yüzde 40,4) ve Sultanbeyli (yüzde 44,4) olarak belirlendi. “Çok etkili” diyenlerin oranının en yüksek olduğu ilçeler yüzde 30,8 ile Zeytinburnu, yüzde 30,8 ile Kadıköy ve yüzde 27,8 ile Sultanbeyli.

ÇOCUK BAKMA ÇALIŞAMAMA NEDENİ
“Çocuk bakma” nedeniyle çalışmayan kadınların en yüksek olduğu ilçe yüzde 44,4 oranıyla Zeytinburnu. En düşük olduğu ilçeler ise Kadıköy, Beşiktaş, Şişli ve Bakırköy. Sağlık sorunları nedeniyle çalışmayanların oranı ise en yüksek yüzde 50 ile Bağcılar’da.

DİNİ VE AHLAKİ DEĞERLER
Ankette, dini ve ahlaki nedenlerin kadınların çalışma kararı alıp almamalarına etkisi de irdelendi. “Hiç etkisi yok” diyen kadınların en yüksek olduğu ilçeler, yüzde 94 ile Bakırköy, yüzde 92,3 ile Şişli ve yüzde 88,2 ile Beşiktaş. En düşük olduğu ilçeler ise yüzde 67,3 ile Zeytinburnu ve yüzde 68,6 ile Ümraniye. “Çok etkili” diyenlerin en yüksek olduğu ilçeler ise Zeytinburnu (yüzde 9.6), Ümraniye (7,8) ve Kadıköy (7,7).

EĞİTİM VE GELİR DÜZEYİ BELİRLEYİCİ
Anket sonuçlarına göre kadınların eğitim düzeyinin en yüksek olduğu ilçeler Bakırköy, Beşiktaş ve Şişli. Bakırköy’de okur yazar olmayan yok. Eğitim düzeyinin en düşük olduğu ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye, Bağcılar ve Zeytinburnu. Araştırma sonucuna göre, gelir düzeyinin en düşük olduğu ilçeler sırasıyla Ümraniye, Sultanbeyli ve Zeytinburnu. En yüksek olduğu ilçeler ise Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Şişli. Yoksulluğun en az olduğu ilçe ise Bakırköy. Diğer semtler arasında aylık geliri 500 TL’nin altında olan yok.

KADININ BİRİNCİ MİSYONU “EV HANIMLIĞI”
Doç. Dr. Bilgin’in tespitleri şöyle:

“Dinin ya da dindarlığın kadınların çalışmama kararları üzerindeki etkisinin azaldığını görüyoruz. Bu araştırma 10 yıl önce yapılmış olsaydı, muhtemelen sonuçlar farklı olurdu. Kadınların işgücü piyasasına girmelerini engellemede geleneksel ve kültürel etkenler belirleyici. Türkiye’deki İslami anlayışın gerçek İslam’la hiçbir alakası yok. Kendimize özgü bir İslam dini yaratmışız. En muhafazakar kesim bile ihale kazanmak için her türlü şeyi yapar. Bununla birlikte bizdeki İslam anlayışı maalesef miskinlik üzerine kurulu. Bu nedenle geleneksel olarak Türkiye’de kadına yüklenen birincil misyon “ev hanımlığı”. İstanbul’da kadının eş ve anne olmaktan kaynaklanan sorumlulukları öne çıkıyor. Kadın çalışma kararı verirken tek başına değil.”



anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE