ÜLKEMİZDE 4 KADINDAN 1’İ İŞSİZ

Ülkemizdeki aile, kadın ve çocuk gerçeğini gözler önüne seren araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye çocuk ölümlerinde de dünya lideri. Türkiye’de çalışan kadın oranının OECD ülkeleri arasında düşük olması dikkat çekerken raporda, “Kadın iş gücünün büyük ölçüde azalması ülkede yaşayan çocukların açlık oranını arttırıyor” ifadesine yer verildi.


 

“Aileler değişiyor” başlıklı raporda OECD'ye üye 34 ülkedeki kadın işgücü, aile ferdi sayısı ve yoksulluk ele alındı. Rapor’da, açlık sınırında yaşayan çocuk sayısı ile ilgili şok eden bir tablo ortaya çıktı.

1980’e yüzde 40’ı çalışan Türk kadınının 2009’da bu oranının yüzde 26,4’e düştüğü belirtildi. Türkiye bu oranla Endonezya (yüzde 49) ve Hindistan’ın (yüzde 34) gerisinde kalarak sonuncu oldu.

GENÇ ANNELER CENNETİ
Türkiye, Şili, ABD ve Meksika ile birlikte genç doğum (19 yaşından önce anne olanlar) oranında üst sıralarda yer alıyor. Her bin doğumdan 35’ini genç anneler gerçekleştiriyor.
Rapor’da ayrıca, doğum izni konusuna da yer verildi. Buna göre, doğum izninin en az olduğu ülkeler Türkiye, Yunanistan, İsviçre ve Slovenya. Doğum oranı 1995’te Türkiye’de 3 olarak belirlenirken, bu oran 2009’da 2’ye indi.

ÇOCUKLAR AÇ!
Türkiye’de yoksulluk sınırında yaşayan çocuk sayısının yüzde 24,6 olarak belirlendiği Rapor’a göre, Türkiye 39 ülke arasında İsrail ve Meksika'nın ardından üçüncü sırada. OECD ülkeleri arasında yoksul aileden gelen çocuklar obez olurken, Türkiye ve Rusya’daki çocuklarda aşırı kilo görülmemesine raporda dikkat çekildi.

TÜRKİYE ÇOCUK ÖLÜMLERİNDE BİRİNCİ!
Türkiye çocuk ölüm oranında birinciliği kimseye bırakmıyor: Her bin doğumda 21 ölüm yaşanıyor. OECD ortalaması her bin doğumda 2-3 arasında değişiyor. Türkiye’de çocukların yüzde 67’si hayatlarından memnun. Türkiye’nin önünde Macaristan (yüzde 81) ve Çek Cumhuriyeti (yüzde 81) bulunuyor.

4 KİŞİLİK AİLE
Ortalama bir ailenin 4 ferdi olduğu belirlenen Türkiye, en kalabalık aile olarak zirveyi Meksika ve Şili ile paylaşıyor.

5 ÇİFTTEN 3’Ü EĞİTİMSİZ
Türkiye’de çiftlerin yüzde 62’sinin eğitimsiz olduğu, yüzde 5,6’sında hem erkek hem de kadının yüksek eğitim aldığı bildirildi. Tek çalışanın olduğu aile oranı Türkiye’de yüzde 60.

Evli olmadan aynı evde yaşayan çiftlerin en az olduğu ülke Türkiye. Türkiye bu konuda listenin sonunda yer alıyor.

 


 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE