EVLİLİK İÇİ TECAVÜZ NORMAL KARŞILANIYOR

“BM Kadın” tarafından dünyadaki kadınların durumuyla ilgili ilk rapor yayınlandı. Buna göre, 127 ülke evlilikte tecavüzü cezalandırmıyor ve 61 ülke de kadına kürtaj hakkını sınırlıyor. Rapor’da ayrıca genel kural haline gelmiş bir şekilde kadınlara erkeklere göre yüzde 10 ile yüzde 30 arasında daha az maaş verildiği belirtildi.        

 

ŞİDDET EŞTEN GELİYOR

Dünyada kadın haklarına ilişkin var olan BM organlarından birçoğunun faaliyetlerini aynı çatıda toplayan yeni bir BM kurumu olan BM Kadın, 1 Ocak 2011’de göreve başladı. Şili’nin eski devlet başkanı Michelle Bachelet tarafından yönetilen BM Kadın’ın raporunda, “Kanunlar bakımından önemli ilerlemelere rağmen milyonlarca kadın hala yaşamlarında şiddete maruz kalıyor ve bu şiddet genellikle eşleri tarafından uygulanıyor” ifadesi dikkat çekiyor.

 

“600 milyon kadın, çok güvenli olmayan kötü işlerde yasal olmayan koşullarda çalıştırılıyor” ifadelerinin yer aldığı raporda, kadınlara yönelik suçların ifşa edilmemesinin bütün bölgelerde ciddi sorun olduğuna işaret edildi.        

 

“Dünyada kadınların ilerlemesi” başlıklı raporda, cinsel şiddettin asırlardır savaş silahı gibi kullanıldığı hatırlatıldı ve cinsiyetler arasındaki eşitlikle ilgili kanunun, kadınların adalete ulaşmasının temelini oluşturduğu vurgulandı.

 

186 ülkenin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını öngören konvansiyonu imzaladığı belirtilen raporda, 173 ülkenin annelik yardımını garanti altına aldığı, 139’unun cinsiyetler arasında eşitliği kabul ettiği ve 125’inin de evlilik içi şiddeti gayrimeşru kabul ettiği belirtildi.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE