ÇOCUKLAR HAKLARINI ÖĞRENMEDEN BÜYÜYECEK!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 8. sınıflarda okutulan “Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi” dersi programını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle beraber, Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırması Sözleşmesi (CEDAW) programdan çıkarıldı, insan hakları ile ilgili hükümde yer alan “örgütlenme”, “dilekçe”, “özel hayatın gizliliği” ve “konut dokunulmazlığı” ifadeleri kaldırıldı.

Eski müfredatta yer alan “Kişi dokunulmazlığı, özgürlüğü ve güvenliği, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğü, yaşama, örgütlenme, çalışma, sağlık, eğitim, dilekçe, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, seçme ve seçilme gibi haklar üzerinde durulur” ifadesi de değiştirildi. Yeni düzenlemede “örgütlenme”, “dilekçe”, “özel hayatın gizliliği” ve “konut dokunulmazlığı” ifadeleri kaldırıldı. Öte yandan, yeni programda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi de ancak “çocuk hakları” başlığı altında yer alabildi.

BM, CEDAW Komitesi Üyesi, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feride Acar konuyla ilgili şöyle konuştu: “CEDAW Türkiye’nin ciddiyetle uygulamaya çalıştığı bir sözleşmedir. Bu sözleşme ancak eğitim sisteminde çocuklara, ayrımcılık, kadın erkek eşitliğinin ne olduğunun öğretilmesiyle hayata geçirilebilir. Eğer bu eğitim içerisinde gerçekleşemezse kadına karşı ayrımcılığın önüne geçmek mümkün olamaz. Türkiye ayrıca CEDAW’ın İhtiyarı Protokolü’nü de imzaladı, aynı şekilde yeni Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik sözleşmesinin de ilk imzacılarından. Tüm bunların uygulanması için zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Bu düzenleme oldukça tutarsız, anlamsız.”



anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE