KADINLAR KENDİ KANUN’UNU KENDİLERİ YAZDI!

Yeni adıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bir süredir kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir işleve sahip olacak “Kadın Ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun” üzerinde çalışıyor. Bu süreçte, aralarında Kadının Insan Hakları - Yeni Çözümler Derneği’nin de bulunduğu 222 kadın örgütü yasaya ilişkin 33 sayfalık kendi önerilerini bakanlığa sundular.

“4320 Sayılı Kadınlara Yönelık Her Türlü Şiddet Ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi, Şiddetle Mücadeleye Dair Kanun” adıyla sunulan öneriler, hem Bakanlıkça hazırlanan taslağa yönelik eleştirileri, hem de alternatif önerileri içeriyor. Alanda çalışan kadın örgütleri, yasaların uygulanması sırasında  kamu kurum ve kuruluşları ile yargılama faaliyetinde ortaya çıkan aksaklıkları ve bu aksaklıkların getirdiği kadının insan hakları ihlalleri konusunda sahadan gelen bilgi birikimlerini hazırladıkları taslağa yansıttıklarını bildirdiler.

Kadın örgütleri kadına karşı şiddetin, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanan bir ayrımcılık ve kadının insan hakları ihlali olarak açıkça tanımlanmasını talep ediyorlar. Çıkartılacak şiddet yasasının, şiddeti önleyici, saldırganları caydırıcı ve şiddete maruz kalan kadını, çocuklarını, yakınlarını ve şiddetin tanıklarını etkin bir biçimde koruyucu mekanizmalar içermesi (bu çerçevede, Türkiye çapında etkin ve yaygın bir sığınak ve cinsel şiddet kriz merkezleri ağının oluşturulması, yasanın uygulanmasını takip icin, KSGM koordinasyonunda, kadın örgütleri temsilcilerinin de içinde bulunduğu bir izleme mekanizması kurulması) gerektiği hatırlatıldı.
Açıklamada şu cümlelere yer verildi: “Gerekli kurumsal mekanizmalar içermediği, etkin bir takip sistemi kurulmadığı ve bunların gerçekleşmesi için yeterli bir bütçe ve kadının insan hakları eğitiminden geçmiş (sayısal olarak kadın-erkek eşitliği de gözetilen) nitelikli bir personel tahsisi sağlanmadığı takdirde çıkartılacak hiçbir yasanın sorunu hafifletmeye bile yetmeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle, kurumsal mekanizmalar konusunda “yeterli bütçe yok” savunusunu hiçbir biçimde kabul etmiyoruz.

Bugün 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Bizler ülkemizde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin hızla arttığı bugünlerde sözümüzü bir kez daha yineliyor:

222 kadın örgütünce hazırlanmış olan yasa taslağının en kısa sürede ve bir bütün halinde yasalaşmasını ve “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev Içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin de çekincesiz olarak onaylanarak bir an önce yürürlüğe girmesini talep ediyoruz. Bu taleplerimiz yerine gelene kadar bu konunun takipcisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

Hazırlanan taslağı görüntülemek için tıklayınız.


 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE