Sabite Kaya Ekinci

18 yıllık öğretmen olan Sabite Kaya Ekinci, hayat kadınlarının hayatını konu alan belgeseli ile Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Ödülü’nü aldı. Hamileyken çektiği film sonrası eşinden boşanan Ekinci hakkında, Milli Eğitim de soruşturma başlattı. Onu diğer öğretmenlerden farklı kılan özelliği, aynı zamanda oyunculuk, sinema ve televizyonla da ilgilenmesi. Aslında iletişim bilimlerinde eğitim almak istiyordu fakat hayat koşulları onu eğitim fakültesine yönlendirdi. Öğretmen oldu, o arada evlendi. Nihayet İstanbul’a gelince Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde sinema ve televizyon eğitimi aldı ve derslerden kalan zamanlarında iki kısa film çekti: “Her Şey Bembeyaz” ve Türkçe’de kuzen anlamına gelen “Dotman”. Her ikisinde de kadınların durumuna ve toplumsal sorunlara değindi. “Her Şey Bembeyaz” yurtdışında festivallerde gösterildi fakat Ekinci asıl başarısını altı hayat kadınını konu alan 59 dakikalık belgeseli “Bedensiz Ruhlar”la elde etti ve 48. Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülünü aldı.

Sabite Kaya Ekinci neden projelerinde kadına ve kadınların yaşadığı sosyal sorunlara değindiğini şu sözlerle belirtti: “Çocukluğumdan beri kadınların yaşadığı zorluklara, ‘namus meselesi’ bahanesiyle şiddet görmelerine, öldürülmelerine tanık oluyorum. Bu kadınların hikayeleri beni hep incitmiştir. Namus uğruna küçücük bir sebepten kadınlar öldürülüyorken, bazı erkeklerin fuhuş sektörünü geliştirmeleri, çapkınlıklarını ballandırarak anlatmaları, kendilerine sonsuz özgür kıldıkları bir dünyayı kadına dar etmeleri ‘Bedensiz Ruhlar’ı çekmeye karar vermeme neden oldu. Kadına yapılan haksızlığa dikkat çekerek toplumsal sorumluluğumu yerine getirmek istedim.”

Kendi hayatını kendisi yöneten ve bir kadın olarak tüm kadınlar için hazırladığı çalışmalarla ödüllere koşan Sabite Kaya Ekinci’yi biz de kocaman öpüyoruz.



 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE