CÜZDANLI KADINLAR, CÜZDANSIZ KADINLAR

Toplantıya katılan avukat Hülya Gülbahar, "Bu ifadenin tasarıdan çıkarıldığını kadın örgütleri olarak maalesef toplantıdan çıktıktan sonra Bakanlıktan değil, basından öğrendik" diye konuştu.

Eğer taslak bu şekilde kabul edilirse, yasadan sadece "resmi nikahlı evliler, boşananlar ve nişanlılar" yararlanabilecek. Sevgilisinden ve ya nikahsız/imam nikahlı kocasından şiddet gören kadınlarsa koruma kapsamına alınmayacak.

Ancak kadınlar sadece resmi nikahlı kocalarından şiddet görmüyor. Yapılan bir çalışmaya göre, Haziran'dan Aralık'a kadar altı aylık süreçte, 21 kadın sevgilileri ve eski sevgilileri, beş kadın imam nikahlı kocaları tarafından öldürüldü. Bir erkek resmi nikahı olmayan karısını, bir erkek sevgilisini öldürmeye teşebbüs etti; 15 erkek sevgililerini, dört erkek imam nikahlı karılarını yaraladı.

Avukat Meriç Eyüboğlu, tasarının bu şekilde yasalaşması durumunda 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanunun uygulanma döneminde yaşanan sorunların daha da artacağını söyledi ve şöyle konuştu:
"Bu uygulama çok sayıda kadının kapsam dışında kalması demek. Yakın zamanda Yargıtay resmi nikah olmadığı halde bir kadının 4320'den yararlanmasına karar verdi ve bunun örnek karar olarak diğer mahkemelerde de uygulanması için başvurularda bulunduk. Çünkü işin mantığı, sistematiği bunu gerektiriyor. Yeni düzenleme bu konumdaki kadınları koruyamayacağımız demek. Yani her şey daha da geriye gidecek...”


 

 

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE