ÇALIŞAN ANNE DEVLET DESTEĞİ İSTİYOR!

Emzirme ürünleri grubu ile tanınan Lansinoh’un, Türkiye genelinde kadınların emzirmeye bakışı üzerine yaptığı son araştırma verilerine göre; kadınlar yüzde 98 oranında bebekleri için en doğru beslenme yolunun emzirme olduğunu düşünüyor. Emzirme ile ilgili en büyük korkuları ise yüzde 66 oranında bebeklerini yeterince uzun süre emzirememek. Bebeklerin yeterince anne sütü ile beslenememelerinin en önemli nedenlerinden biri; annelerin çalışma hayatına geri dönmeleri ve iş yerlerinde bebeklerini emzirmek ya da süt sağmak için uygun koşullarının olamaması olarak öne çıkıyor.

Yapılan araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 88’i, 16 haftalık doğum izninin yeterli olmadığı görüşünde. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekliliğinin altını çiziyor. Diğer yandan çalışan anneler, bebekleri 2-3 aylıkken işe dönmek durumunda kalıyorlar.

Doğum izninin yanı sıra, bebekler bir yaşına gelene kadar, çalışan anne günde 1,5 saat süt izni kullanma hakkına sahip. “Doğum izninizden sonra işe başladığınızda, günlük 1,5 saatlik süt izninizi bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar rahatça kullanabildiniz mi ya da kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 48’i “Hayır” cevabını vermiş.

SÜT SAĞMAK İÇİN MEKAN SAĞLANMALI!
Araştırmaya göre, iş yerlerinde annelerin yaşadığı en büyük sorun ise süt sağmak için uygun bir ortamın bulunmayışı olarak öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 74’ü iş yerlerinde süt sağmak için uygun bir ortamın olmadığını belirtiyor. Bu durum anneleri hijyenik olmayan, annede stres yaratan ortamlarda süt sağımına zorluyor. Bunun sonucunda, anneler ya süt sağmaktan vazgeçiyor ya da seyrek süt sağdığı için sütleri kesiliyor.

Araştırmada, “Sizce devletin emzirmeyi desteklemek için yapacağı en iyi şey nedir?” sorusuna verilen cevaplar ise şu şekilde: Katılımcıların yüzde 64’ü her iş yerinde özel bir emzirme odasının zorunlu tutulması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 18,6’sı emzirme ürünlerinin reçetelendirilmesi ve sağlık kurumları tarafından ödenmesi, yüzde 8,9’u aile hekimlerinin ücretsiz pompa sağlaması, yüzde 8,1’i ise emzirme ürünlerindeki KDV’nin kaldırılmasının devletin emzirmeyi desteklemek için yapması gereken en iyi şey olduğunu düşünüyor.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE