DAHA KAÇ ÇOCUK ANNE OLACAK?

Erken yaşta evliliklerin sık yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız çocukları, 18 yaşına girmeden anne oluyor. Bölgede erken yaşta evliklerin yoğun olmasının kaçınılmaz sonucu olarak yaşanan çocuk yaşta doğumlar hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokuyor.

Bölge illerine hizmet veren Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 2010 yılında 573, 2011 yılında 520, bu yılın ilk 8 ayında ise 193 olmak üzere 18 yaş altındaki toplam bin 286 çocuk anne oldu.

Yılda yaklaşık 20 bin doğumun gerçekleştiği hastanede, 13 yaşında 20 çocuk doğum yaptı.
Bölgede küçük yaşta evlilik ve doğumlara dikkat uzmanlar,  adölesanın çocukluktan ergenliğe geçiş dönemi olduğunu, 10-19 yaş grubunda olan çocukları kapsadığını belirterek, bölgede çok yoğun olarak adölesan gebeliklerin görüldüğünü söyledi.

Adölesan gebeliklerine çocukluk gebeliği de deniyor. Bu tür gebeliklerde komplikasyon yaşanma oranı da çok yüksek. Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görevli Operatör Dr. Yunus Çavuş, erken yaştaki gebeliklerde doğum öncesi bakımın çok önemli olduğunu, bölgede doğum  öncesi bakımın yeterli düzeyde yapılmadığı için birçok sorunla karşılaştıklarını anlatarak şunları söyledi:

“Küçük yaşta gebeliklerde düşük ve sakat bebek oranı yüksek olur. Erken doğum, gebelik zehirlenmesi ve düşük ağırlıklı doğum riski bulunur.

Bölgede erken yaşta evlilik yoğun olduğu için erken yaşta doğum da daha  sık yaşanıyor. Bu ciddi bir sorun. Bu durumda olanların eğitim ve sosyo-ekonomik durumu daha düşük oluyor. Doğum öncesi bakım çok geri. Çünkü hastalar yaşları küçük olduğu için normal gebelik takiplerine gelmiyor. Hasta doğuma geliyor. Hayati tehlikeye kadar varan vakalar yaşanıyor.”

Uzmanlar erken yaşta yaşanan bu gebeliklerin stres ve depresyona neden olduğunu ve bunun ciddi sonuçları olduğunu vurguluyorlar.

Yasalara göre, 16 yaşına kadar bütün gebeliklerin polise bildirilmesi gerekiyor.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE