KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLADI!

Filmmor’un İstanbul Modern’deki programında, “Bedenimiz Bizimdir”, “Kendine Ait Bir Cüzdan” ve “Kadınların Sineması” adlı tema bölümlerinden filmlerin yanı sıra kadınların sinemasının ilham ve güç veren iki özgün yönetmeni, Yeni Türkiye sinemasının “auteur”lerinden Yeşim Ustaoğlu ve modern Alman sinemasının önemli temsilcilerinden Doris Dörrie toplu gösterimleri yer alacak. İki yönetmen de filmlerinin gösterimlerine katılacaklar.

GÖSTERİM PROGRAMI:
16 MART CUMARTESİ
ARAF (SAAT : 12:30)
TÜRKİYE, 2012, 124´
YÖNETMEN: YEŞİM USTAOĞLU
Araf, arafta kalmış iki gencin hikayesini anlatır: Zehra ve Olgun. Her ikisi de çalışır, çalışmadıkları zamanlarda da televizyon karşısında hayal kurar fakat içinde sıkıştıkları bu döngü, yaşadıkları ve hayal ettikleri arasında oluşan araf hali, Zehra’nın soğuk bir kış sabahı kamyonuyla park alanına gelen Mahur’a aşık olmasıyla altüst olur.

TAHRAN’A HOŞGELMEDİNİZ (SAAT : 17:00)
(NAKHAANDEH DAR TEHRAN)
İRAN, 2011, 54´
YÖNETMEN: MINA KESHAVARZ
Tahran’a taşınmak için evlenen yönetmen kendi hayat hikayesinden yola çıkarak başkentte yeni bir hayat kurmaya çalışan diğer kadınlarla bir araya gelir. Tahran’da toplumun gözetimine ve baskısına maruz kalan bu kadınlar hep birlikte, neden tek başlarına yaşamalarına bu kadar şiddetle karşı çıkıldığı sorusuna cevap ararlar.

17 MART PAZAR
POLİS (SAAT : 12:30)
(POLISSE)
FRANSA, 2011, 127´
YÖNETMEN: MAÏWENN
Paris Çocuk Koruma Birimi’nde çalışan Chrys, Nadine, Iris ve Fred'in hem kendi sorunlarıyla uğraşmaları hem de pedofili gibi suçları araştırmaları sürecinin işlendiği film, çocuk istismarı konusundaki genelgeçer kalıpları gözden geçirmeye çağırıyor.

ÖTESİ (SAAT : 15:00)
(SVINALÄNGORNA)
İSVEÇ, 2010, 94´
YÖNETMEN: PERNILLA AUGUST
Leena yeni yıl arifesinde, çocukken yaşadığı mahalledeki hastaneden bir telefon alır. Annesi ölmek üzeredir. Bu telefon Leena’yı uzun yıllar sonra ilk defa annesiyle yüzleşmek üzere bir yolculuğa çıkarır. Hayatı boyunca çocukluğunda yaşadıklarını unutmaya çalışan Leena, şimdi devam edebilmek için çocukluğuyla yeniden yüzleşmelidir.

GÜLÜMSÜYORUZ (SAAT : 17:00)
(GAIGIMET)
FRANSA, 2012, 91´
YÖNETMEN: RUSUDAN CHKONIA
“Önemli olan iç güzelliği... Bu anneler için bir güzellik yarışması. Sevgili anneler hadi gülümsüyoruz!” 2010 yılında Gürcistan’da bir güzellik yarışması, ödül 25 bin dolar ve bir ev! Yedi tanesi toplumun en yoksul tabakasından gelen on kadın. Sahte hayallerle süslü bu yarışma “kadını kadına kırdırma” gayesine ulaşacak mıdır?  

19 MART SALI
KISA FİLMLER (SAAT : 13:00)
AVA’DAN KESİTLER
(FRAGMENTS OF AVA)
ALMANYA, 2012, 12´
YÖNETMEN: ZARA ZANDIEH
Ava her günkü gibi uyanır ve işe başlar, ancak o gün beklenmeyen bir müşteriyle karşılaşacaktır. Bir kadın, bir seks işçisi ve (neredeyse) sıradan bir iş günü hakkında bir film...

GECE VARDİYASI
(NIGHT SHIFT)
İNGİLTERE, 2011, 9´
YÖNETMEN: RUTH REID
Gece Vardiyası, Glasgow’da çalışan kadınlara destek olma hayali kuran Anne Walace’ın portresini sunuyor. Acaba Anne ve iki arkadaşı, çift katlı bir otobüsle istediklerini gerçekleştirebilecekler midir?

İÇLİ DIŞLI
(TWINSET)
İNGİLTERE, 2010, 12´
YÖNETMEN: AMY ROSE
Kek ve çay, topuklu ayakkabılar ve fısıldaşmalar... Essex’te bir kilisede kadınlar aralarına bir travestiyi kabul ederler. Ancak aileleri bu durumu bu kadar kolay kabul edecekler midir?

VARDİYA
(VAHETUS)
ESTONYA, 2010, 15´
YÖNETMEN: ANU AUN
Bir dükkanda hırsızlık yapmak üzere olan Miina, bir kadın polise yakalanır. İki kadın, bu kadar farklı durumlardayken bile paylaştıkları şeyler olabileceğini ise ancak aynı gün içerisinde yeniden karşılaştıklarında anlayacaklardır.

İZ (SAAT : 15:00)
TÜRKİYE, 1994, 117´
YÖNETMEN: YEŞİM USTAOĞLU
Komiser Kemal, işi için estetik ameliyatla yüzünü değiştirmiştir. Pavyon klarnetçisi Cezmi Kara’nın intiharıyla bunalıma giren Kemal, suçlulara yaptığı işkenceleri sürekli hatırlar. Ustaoğlu’nun bu ilk uzun metrajı, arkadaşı Cezmi Kara’nın peşinde aslında kendi yüzünü arayan Kemal’in iç dünyasını yansıtır.

ERKEKLER (SAAT : 17:00)
(MÄNNER)
ALMANYA, 1985, 99´
YÖNETMEN: DORIS DÖRRIE
Kendisi de çapkın olan adam, evli olduğu kadın bir aşk ilişkisi yaşadığını itiraf edince evden ayrılmaya karar verir. Adamın kalacak bir yer arayışı, kadının sevgilisinin evinde son bulur. Sevgiliye işi konusunda yardımcı olmaya başlar. Tuhaf tesadüfler ve dostluğun sınırları üzerine olan bu hit komedi, Dörrie’nin en ünlü filmidir.

21 MART PERŞEMBE
KİRAZ ÇİÇEKLERİ (SAAT : 12:30)
(KIRSCHBLÜTEN-HANAMI)
ALMANYA, 2008, 127´
YÖNETMEN: DORIS DÖRRIE
Berlin Film Festivali’nde yarışan bu filmde Trudi, eşi Rudi’nin ölümcül bir hastalığa yakalandığını öğrenince, gerçeği saklayarak Berlin’de yaşayan çocuklarını ziyaret etmeyi teklif eder. Ölümlerin sırası değişince, Rudi Japonya’ya yolculuğa çıkar. Bu yolculukta karısının, kendisine duyduğu aşk sebebiyle, aslında istediğinden ne kadar farklı bir hayat yaşadığını fark edecektir.

BULUTLARI BEKLERKEN (SAAT : 15:00)
TÜRKİYE-ALMANYA-FRANSA-YUNANİSTAN, 2003, 92´
YÖNETMEN: YEŞİM USTAOĞLU
1916 yılında Karadeniz bölgesinden göç etmek zorunda kalan Rum ailelerden birinin kızıdır. Ayşe ya da asıl adıyla Eleni. Ayşe/Eleni sürgün yollarında ailesinin büyük bir kısmını karlarda bırakıp Mersin’e ulaştıktan sonra Türk bir aile tarafından evlat edinilir. Ailesinden son kalanları da kaybedince Ayşe’nin derinlerde sakladığı suçluluk duygusu, iç hesaplaşması, dağlardan gelen bulutların, sislerin getirdiği seslerle, geride bıraktığı kayıplarının görüntüleriyle harekete geçer.

BEN UÇTUM SEN KALDIN (SAAT : 17:00)
TÜRKİYE, 2012, 81´
YÖNETMEN: MIZGÎN MÜJDE ARSLAN
Ben Uçtum Sen Kaldın, bir kadının hiç görmediği gerilla babasını arayışının hikâyesi. Film, İstanbul’dan Mahmur Mülteci Kampı’na uzanan yolculukta babasının nasıl biri olduğunu, geçmişini, onu sevip sevmediğini sorar. Bu yolculuk onu en yakınındakiyle yüzleşmeye zorlar. Film, geçen yıl İstanbul Film Festivali’nde “Ulusal Yarışma" bölümünde yer aldı.

HANİ MERAL(SAAT : 19:00)
TÜRKİYE, 2012, 37´
YÖNETMEN: MELEK ÖZMAN
Meral 22 yaşındadır. Şiddet gördüğü evliliğini bitirdikten sonra kızı ile yeni bir hayat kurmak için çabalar. 22 Haziran 2011 günü, bir yıl önce boşandığı kocası kuaför dükkanını basıp Meral’i dokuz bıçak darbesiyle öldürür. Haber gazetelere “Bir Kadın Cinayeti Daha” başlığıyla düşer. Belgeselde Meral’in annesi, kız kardeşi ve komşuları tanıklıklarıyla, Aynur Doğan, Feryal Öney, Fulya Özlem, Neslihan Engin, Rojin ve Sezen Aksu, Meral için, kadın cinayetlerine karşı söyledikleri şarkılarıyla yer alıyor.

22 MART CUMA
PANDORA’NIN KUTUSU(SAAT : 13:00)
TÜRKİYE-ALMANYA-FRANSA-BELÇİKA, 2008, 112´
YÖNETMEN: YEŞİM USTAOĞLU
Annelerini aramak için buluşan üç kardeşin köylerine yaptıkları mecburi yolculuk, saklı kalan pek çok sorunun, hayatlarındaki ve ilişkilerindeki birçok çarpıklığın “Pandora’nın kutusu” misali ortaya saçılmasına neden olur.

KADINLARIN ADALETİ(SAAT : 15:00)
(INVOKING JUSTICE)
HİNDİSTAN, 2011, 85´
YÖNETMEN: DEEPA DHANRAJ
Köyün ileri gelenleri... Ya da ihtiyar heyeti... Adına ne derseniz deyin karar alanlar hep bir grup erkektir. Hindistan’da bunu tersine çevirmeye çalışan bir grup kadın kendi karar mekanizmalarını kurmak isterler. Bu yolda girdikleri mücadelede acaba erkeklerin heyetine ve polisine nasıl kafa tutacaklardır?

KALBİMİN HER ATIŞINDA (SAAT : 17:00)
(KYSS MIG)
İSVEÇ, 2011, 105´
YÖNETMEN: ALEXANDRA-THERESE KEINING
Evlenmek üzere olan Mia ailesini ziyarete gittiğinde Frida’yla tanışır ve en beklenmedik zamanda aşk çıkagelir. Mia ve Frida bir arada olmak için pek çok zorluğa göğüs gereceklerdir.

23 MART CUMARTESİ
CORNOUAILLE (SAAT : 12:30)
FRANSA, 2012, 96´
YÖNETMEN: ANNE LE NY
12 yaşında babasını kaybettiğinden beri uğramadığı evine dönen genç kadın, burada geçmişten gelen beklenmedik misafirler ve bilmediği gerçeklerle karşılaşır.

GÜNEŞE YOLCULUK(SAAT : 15:00)
TÜRKİYE, 1999, 104´
YÖNETMEN: YEŞİM USTAOĞLU
Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen iki gencin, Mehmet ve Berzan’ın yolları İstanbul’da kesişir. Haksız yere tutuklanması ve sonrasında başına gelenler Mehmet’in Berzan’a olan bağlılığını pekiştirir ve onu ölen dostunun peşinden onun sular altında kalmış köyüne, sonunda büyük bir olgunlaşma yaşayacağı bir yolculuğa götürür. “Güneşe Yolculuk”, bir gencin günümüz Türkiyesinin gerçeklerinin farkına varma sürecinin, dostluğun ve cesaretin öyküsü.

KİMSE BENİ SEVMİYOR(SAAT : 17:00)
(KEINER LIEBT MICH)
ALMANYA, 1994, 104´
YÖNETMEN: DORIS DÖRRIE
30’uncu yaş gününün eşiğinde olan Fanny dört yıldır yalnızdır ve bir daha asla mutlu bir ilişkisi olmayacağını düşünmektedir. Ölümle takıntılı bir ilişki kuran Fanny bir gün yaşadığı binanın asansöründe bir iskeletle karşılaşır. İskelet Fanny’yi “o insan” ile tanışmak üzere olduğuna ikna eder...

Yönetmenlerinin katıldığı filmler: Araf, Tahran’a Hoşgelmediniz, Polis, Ötesi, Gülümsüyoruz, İz, Erkekler, Bulutları Beklerken, Ben Uçtum Sen Kaldın, Hani Meral, Pandora’nın Kutusu, Kadınların Adaleti, Kalbimin Her Atışında, Güneşe Yolculuk
Nerede : İstanbul Modern Sanat Müzesi  
Ne zaman : 16-23 Mart 2013
Ücret : 8 TL (Gösterimler müze ziyaretçilerine ve üyelere ücretsizdir.)
Telefon numarası : (0212) 334 73 00


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE