EŞ SEÇİMİNDE KARAR KİMİN?

12 üniversitede okuyan 1682 son sınıf öğrencisiyle yapılan çalışma, üniversite son sınıf öğrencilerinin “evliliğin kuruluşu” konusunda ne düşündüklerini ortaya koyuyor. Dr. Nesrin Türkarslan ve Semra Yurtkuran Demirkan tarafından yürütülen araştırma sonuçları kadın ve erkeklerin evlilikten ne bekledikleri ve eş seçerken neleri göz önünde bulundurduklarının da bir cevabı niteliğinde.


HALA EŞ SEÇİMİNİ AİLESİNE BIRAKANLAR VAR!
Eş seçimini kendi yapmak isteyen gençlerin sayısı oldukça yüksekse de, hala seçimi ailesine bırakan üniversitelilerin olduğu gerçeği araştırmanın vurucu sonuçlarından yalnızca biri. Öğrencilerin yüzde 81,2' si, eş seçerken kararı kendilerinin vereceğini, daha sonra ailelerinin onayını alacağını düşünürken, geri kalan kısmı önce ailenin karar verip daha sonra kendi fikirlerinin alınacağını ya da kararın tamamen aileye ait olduğunu düşünüyor.

Araştırmanın dikkat çeken yanlarından biri ise kızlarda ve erkeklerde bu oranın farklı olması. Kız öğrenciler eş seçiminde kendi kararlarını erkeklerden daha çok önemsiyor. “Eşimi kendim seçerim” diyen kız öğrencilerin oranı yüzde 87,1 iken, erkeklerde yüzde 74,8.


BİRİ “PAYLAŞIM”, DİĞERİ “DÜZEN” İÇİN EVLENİYOR
Üniversiteli gençlerin büyük bir çoğunluğu evliliğin önemine inanıyor. Evliğin neden önemli olduğu sorusuna, kız öğrencilerin yüzde 84'ü "hayatımı sevdiğimle paylaşmak için", erkeklerin yüzde 74,1' i ise "daha düzenli bir hayat için" yanıtını veriyor.

Yapılan araştırma sonucunda evlilikten korktuğunu söyleyen gençlerin sayısı da azımsanmayacak boyutta. Öğrencilerin yüzde 38'i evlilikten korkarken, kız öğrencilerde bu oran yüzde 42,8, erkeklerde ise yüzde 32,9.


“Boşanma” konusunda da fikirleri alınan gençler, anlaşamayan çiftlerin boşanmasına olumlu bakıyor. Yüzde 86'sı ‘anlaşamayan boşanmalı’ diyor. Kız öğrencilerin yüzde
90,4' ü, erkeklerin yüzde 82,7' si bu konuda hem fikir.


İLK FLÖRTÜ BEN OLMALIYIM!

“Daha önce flört etmiş biriyle evlenir misiniz?” sorusuna erkekler ve kızlardan farklı cevaplar alınıyor. Kızların büyük çoğunlu bu durumu önemsemeyerek yüzde 76’lık bir oranla “evlenirim” derken, erkeklerde bu oran yüzde 43,7 ye kadar düşüyor.


Önceden evlenip boşanmış biri ile evlenmek konusunda da aynı durum söz konusu. Her 10 kızdan 1’i, her 10 erkekten yaklaşık 5’i “hayır” diyor.

Dikkat çeken noktalardan biri de; kamu ve özel üniversite öğrencilerinin arasındaki görüş farkı. Ekonomik koşulları yüksek olan öğrencilerin gelenekçi görüşten ayrılarak daha modern bir bakış açısına sahip olduğu gözlemleniyor. Kamu üniversitelerinde okuyan öğrencilerin yüzde 38,8' i, daha önce başkasıyla cinsel ilişkide bulunan biriyle evlenmeyeceklerini söylüyor.

Günümüzde hızla yaygınlaşan “birlikte yaşamak” kavramına gençlerin yarıdan fazlası olumsuz bakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 57.4'ü evlenmeden birlikte yaşamaya karşı olduklarını ifade ediyorlar.


ERKEK “GÜZELLİK”, KADIN “DÜNYA GÖRÜŞÜ” ARIYOR!

Kadın ve erkeğin karşı cinste aradığı şey birbirinden çok farklı: Erkeklerin yüzde 65.2' si eş seçiminde güzelliğin önemli olduğunu düşünürken, kızlar için aynı dünya görüşünü paylaşmak çok daha önemli.

Erkeklerde, güzellikten sonra; aynı dünya görüşünü paylaşma, iyi bir aileden gelme, tahsilli olma, dindarlık, iyi bir meslek ve zenginlik gibi özellikler eş seçiminde önem kazanıyor.

Kadınlar ise hayatlarını birleştirmek istedikleri kişide öncelikle; aynı dünya görüşünde olmayı, daha sonra sırası ile tahsil, iyi bir meslek, iyi bir aile, yakışıklılık, dindarlık ve askerliğini yapmış olma özelliklerini arıyor.


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE