ÇALIŞAN ANNENİN KREŞ HAKKI NEREDE?

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülseren Onanç, kadın istihdamının önündeki engellerin kaldırılması amacıyla kreş ve emzirme odasının işverenler için zorunlu olmaktan çıkarılacağı yönündeki açıklamaya tepki gösterdi. 


Bakım hizmetlerinin yetersizliğinin kadınların istihdama katılması önünde çok ciddi bir engel olduğunu belirten Onanç, Bakanlık raporlarında yer almasına karşın, mevcut uygulamanın kaldırılmak istenmesini “şaşkınlıkla” karşıladıklarını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kreş ve emzirme odasının işverenler için zorunlu olmaktan çıkarılacağı yönündeki açıklamasına KAGİDER’den yazılı açıklama yoluyla tepki geldi. Açıklamada 2004 yılında yürürlüğe giren mevcut yasaya göre 100-150 arasında kadın işçi çalıştıran işyerlerinin emzirme odası açma, 150’den fazla kadın işçi çalıştıran işyerlerinin ise kreş açmakla yükümlü kılındığı hatırlatılarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Ekonomik Sosyal Komite’nin görüşüne sunulan yasa taslağında ise kadın istihdamı önünde bir engel olarak tespit edilen emzirme odası ve kreş açma yükümlülüğü kaldırılırsa daha fazla kadının istihdam edilebileceğinin yer aldığı ifade edildi. KAGİDER, yaptığı açıklamada bu yükümlülükten kurtulmak için kadın istihdam etmek istemeyen veya sayıyı 149’da bırakarak bu yükümlülükten sıyrılan işverenlere yönelik bir düzenleme yapılmaktansa mevcut uygulamanın kaldırılmak istenmesini protesto etti.

MEVCUT HAKLAR İÇİN MÜCADELE ŞART
KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, kadınların istihdama katılması önünde çok ciddi bir engel olan bakım hizmetlerinin yetersizliğinin Bakanlık raporlarında da yer almasına rağmen, halihazırdaki uygulamanın da kaldırılmak istenmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını, kadın çalışanların mevcut haklarını kaybetmemek için tüm çabayı göstereceklerini belirtti. Onanç, “Kadınların istihdamı önünde çocuk bakım hizmetlerinin var olması değil yetersiz olması engeldir. Mevcut düzenlemenin çocuk bakımını annenin zorunluluğu olarak görmesi nedeniyle toplumsal gelişmeyi engelleyici tutumundan dolayı değiştirilmesini beklerken şimdi mevcut haklarımızı da kaybetme eşiğindeyiz. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği olarak mevcut uygulamadaki eksikliklerin giderilmesini talep ediyor ve bakım hizmetlerinin kamunun öncelikli sosyal politika alanı içine alınmasını istiyoruz” dedi. Onanç, bu yöndeki taleplerini Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya ilettiklerini ve kendisinden destek aldıklarını söyledi.

 


anneoluncaanladim.com'u ziyaret etmek için tıklayın
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE